Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022

Αναμένοντας την αξιολόγηση της πιστοληπτική της ικανότητας του έτους που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου από τη Fitch, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο στις αγορές.
INTIME

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με την Fitch, θα συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Τα παραπάνω αναμένεται να κριθούν στην πράξη κατά την πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Η Citigroup αναμένει ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς, πιθανότατα μέσω κοινοπραξίας, τον Ιανουάριο. Επισημαίνεται ότι πέρυσι στις 27/1 είχε επίσης κάνει ποδαρικό στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ με 10ετές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και απόδοση 0,807%.

Για τον σχεδιασμό του 2022, η Citi βασίζεται στο πρόγραμμα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ και διαβλέπει ότι το νέο 10ετές θα σκοπεύει -όπως και πέρυσι- στην άντληση 3,5 δισ. ευρώ.

Η επόμενη έξοδος θα ακολουθήσει τον Μάρτιο, όπως και το 2021, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο, re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Mαΐο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2022 θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο χρηματοδότησής της για το 2022 που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο ΟΔΔΗΧ δήλωσε ότι θα εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022. Άλλες πηγές χρηματοδότησης (όπως RRF, ΕΤΕπ, CEB κ.λπ.) αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ.