Μεγαλύτερες οι προκλήσεις του 2022 για την οικονομία σε σχέση με το 2021- H «πολιτική δυσλειτουργία»
Το 2022 είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για την ελληνική και διεθνή οικονομία, καθώς πολλά από τα προβλήματα του 2021 μεταφέρονται σε αυτό με επιδεινούμενη μορφή. Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός είναι μόνον κάποια εξ αυτών, καθώς υπάρχουν και άλλες σημαντικές προκλήσεις που δεν είναι ορατές στους μη εξασκημένους παρατηρητές.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Παρά τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το 2021 αποδείχθηκε μια σχετικά θετική χρονιά για τις οικονομίες και τις αγορές στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Αλλά το 2022 φαίνεται πως θα είναι πιο δύσκολο.
Η αβεβαιότητα και η αποστροφή του κινδύνου φαίνεται πως ήδη επιδρούν στη ζήτηση και επιδεινώνουν τα ήδη επιβαρυμένα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πολλοί από τους κεντρικούς τραπεζίτες που επέμεναν ότι η πληθωριστική έκρηξη ήταν παροδική, τώρα παραδέχονται ότι θα συνεχιστεί. Το 2022 φέρνει επίσης αυξανόμενους γεωπολιτικούς και συστημικούς κινδύνους. Στο γεωπολιτικό μέτωπο υπάρχουν μεγάλες απειλές. Πρώτον, η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία και μένει να φανεί εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο περιφερειακό καθεστώς ασφάλειας μπορούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση της απειλής. Δεύτερον, ο κινεζο-αμερικανικός ψυχρός πόλεμος γίνεται όλο και πιο έντονος. Το νέο έτος φέρνει επίσης αρκετές συστημικές ανησυχίες. Το 2021 οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες, οι τυφώνες, οι πλημμύρες και άλλες καταστροφές αποκάλυψαν τις πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και θα ήταν αφελές να ειπωθεί πως το 2022 δεν θα έχουμε ακραία φαινόμενα.
Άλλη μια προβληματική πτυχή του 2022 αφορά στην «πολιτική δυσλειτουργία», η οποία αυξάνεται τόσο στις προηγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Οι ΗΠΑ βιώνουν σχεδόν πρωτοφανή επίπεδα κομματικής πόλωσης, αδιεξόδου και ριζοσπαστικοποίησης που ενέχουν σοβαρό συστημικό κίνδυνο.
Η ομαλοποίηση των επιτοκίων από τη Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς σε αυτές και σε άλλες εύθραυστες αναδυόμενες αγορές, όπως για παράδειγμα η Τουρκία η οποία ακολουθεί μια καταστροφική οικονομική πολιτική.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές και τα πιστωτικά περιθώρια – τόσο υψηλής απόδοσης όσο και υψηλής ποιότητας – έχουν συμπιεστεί, εν μέρει λόγω της άμεσης και έμμεσης υποστήριξης από τις κεντρικές τράπεζες. Οι «φούσκες» περιουσιακών στοιχείων και πιστώσεων ενδέχεται να ξεφουσκώσουν μέσα στο 2022, όταν ξεκινήσει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τις τιμές των ακινήτων (τόσο στέγασης όσο και ενοικίασης) που είναι υψηλές σε πολλές οικονομίες, όπως και την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 18χρονος φοιτητής – Κατέρρευσε μέσα σε καφετέρια
Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Πιστοποιητικό νόσησης: Αλλαγές στην τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε - Τι θα πρέπει να προσέχετε