Η ανάρπαστη Αριάδνη, ο εφιάλτης του Euribor και από το Μέγαρο στον «παίδαρο»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Hotelier ο ιδρυτής της airtickets

Μαθαίνουμε πως ο Δημήτρης Κοντογεώργος, ο επιχειρηματίας που συνέδεσε το όνομά του με την άλλοτε κραταιά airtickets, η οποία κατέρρευσε προ τριετίας, κάνει πλέον νέα ανοίγματα στο χώρο του τουρισμού μέσω της MD Hospitality ΑΕ. Η MD Hospitality ετοιμάζει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων δυναμικότητας 19 δωματίων και 55 κλινών στο κέντρο της Αθήνας με την συνολική επένδυση να αποτιμάται στα 2,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η επένδυση έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό και η MD Hospitality θα επιχορηγηθεί με 795.500 ευρώ! Η MD Hospitality είχε το 2020 μετοχικό κεφάλαιο 900.000 ευρώ και καθαρή θέση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως της εταιρείας κατά το 2020 είχαν ανέλθει σε ζημιές 201.249 ευρώ, έναντι 110.451 ευρώ το 2019.

Από το Μέγαρο στη ΓΔΟΠ;

Την μεταπήδησή της από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής (ΓΔΟΠ) του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να επιδιώκει η Διευθύντρια του Μεγάρου, Ευθαλία Καπιτσίνα. Μετά την αποχώρηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικής Πολιτικής Γιώργου Μανωλά, λόγω συνταξιοδότησης, η θέση του επικεφαλής της ΓΔΟΠ έμεινε κενή και ως εκ τούτου προκηρύχθηκε. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της στήλης, μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι και η Διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής. Η κ. Καπιτσίνα την περίοδο υπουργίας Στουρνάρα στο υπουργείου Οικονομικών συγκαταλεγόταν στις «αμαζόνες» του νυν Κεντρικού Τραπεζίτη, ήτοι στον στενό κύκλο των συνεργάτιδων του. Η ίδια είχε και διατηρεί ακόμη και σήμερα αγαστή σχέση με την Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, που τότε ήταν Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Εκείνη την εποχή η κ. Καπιτσίνα είχε υπηρεσιακή γνωριμία και με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Εάν τελικά καταλάβει τη θέση, τότε θα έχει καθημερινή συνεργασία μαζί του στην οδό Νίκης.

Ανάρπαστη η «Αριάδνη»

Για τις 28 Φεβρουαρίου αναβάλλεται η «μητέρα όλων των μαχών» μεταξύ των servicers, καθώς τότε θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την «Αριάδνη», το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων λογιστικής αξίας 5 δισ. ευρώ που βγάζει προς πώληση η Τράπεζα της Ελλάδος. Έντονο και ξεκάθαρο ενδιαφέρον για την Αριάδνη έχουν επιδείξει όλα τα funds που έχουν παρουσία στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, αλλά και όλοι οι servicers, καθώς ξέρουν ότι όποιος πάρει μερίδιο από την πίττα θα έχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού και θα πάρει μεγάλη «ανάσα» σε μια δύσκολη συγκυρία. Μάλιστα, το μεγάλο ενδιαφέρον κάνει τον Γιάννη Στουρνάρα να τρίβει τα χέρια του, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό οι προσφορές να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα σε «ζεστό χρήμα». Πάντως, όπως πληροφορείται η στήλη, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουμε να περιμένουμε πολλά, καθώς τα δεδομένα μεταξύ των διεκδικητών αλλάζουν συνεχώς και κανείς δεν ξέρει ποιοι και με ποιες συμμαχίες θα φτάσουν στην τελική ευθεία.

Το μέλλον της Dory

Και μια που βρισκόμαστε στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά -και κυρίως ο ναυτιλιακός κλάδος- το τι θα γίνει μετά την απόκτηση του πακέτου «κόκκινων» ναυτιλιακών δανείων Dory της Τράπεζας Πειραιώς από την Davidson Kempner. Η συγκεκριμένη τιτλοποίηση έχει ιδιαιτερότητες, καθώς πρόκειται για μεγάλα δάνεια με (αναλογικά) λιγότερους συμβαλλόμενους σε σχέση με τις «παραδοσιακές» τιτλοποιήσεις καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Μένει λοιπόν να δούμε αν η DK θα πάει σε απευθείας συνεννοήσεις με τους εφοπλιστές ή και σε ποιο βαθμό θα αναλάβει το servicing και η Cepal. Και βέβαια, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε το ποσοστό του haircut, αλλά και τις συμφωνίες που θα συναφθούν κατά περίπτωση.

Ο «εφιάλτης» του Euribor

Ζήτημα χρόνου θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει και οι αγορές προεξοφλούν το τέλος του «δωρεάν χρήματος». Το πρώτο ηχηρό μήνυμα θα έρθει εφόσον το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor περάσει σε θετικό επίπεδο, από το περίπου -0,50% που κυμαίνεται κατά τους τελευταίους μήνες. Οι εκτιμήσεις είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει άμεσα, όμως θεωρείται αναπόφευκτο εφόσον συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Ήδη πάντως το κόστος του hedging για τον εταιρικό δανεισμό έχει «τσιμπήσει», γεγονός που σημαίνει πως οι αγορές «βλέπουν άνοδο. Και εφόσον το σενάριο γίνει πράξη, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για αρκετές τράπεζες που είχαν επαναπαυθεί στο δωρεάν χρήμα.