Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό από τον νέο Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Χοακίμ Νάγκελ, προειδοποίησε στην πρώτη του ομιλία από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο.
Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό από τον νέο Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη
AP

«Για να υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η νομισματική πολιτική να επικεντρώνεται στον στόχο της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Νάγκελ. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει επομένως να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να ερμηνεύσουν στενά την εντολή τους».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ του 5% τον Δεκέμβριο και τρέχει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς στη Γερμανία, προκαλώντας εκκλήσεις από οικονομολόγους και πολιτικούς για αυστηρότερη πολιτική. Ενώ ο Νάγκελ αναγνώρισε ότι προσωρινοί παράγοντες ευθύνονται εν μέρει για τις τρέχουσες πιέσεις, χαρακτήρισε επίσης τη μεσοπρόθεσμη προοπτική «εξαιρετικά αβέβαιη».

«Είναι αλήθεια ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λιγότερο από ό,τι εκτιμάται στις προβλέψεις», είπε. «Ωστόσο, επί του παρόντος, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο οι ρυθμοί πληθωρισμού να παραμείνουν υψηλοί για περισσότερο από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι σε ετοιμότητα».

«Παρ' όλη την αβεβαιότητα, ένα πράγμα είναι σαφές: Εάν η σταθερότητα των τιμών το δικαιολογεί, το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να δράσει και να προσαρμόσει την πορεία της νομισματικής του πολιτικής», είπε.

Στη δέσμευση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε επίσης στην εκδήλωση της Bundesbank για την ανάληψη καθηκόντων του Νάγκελ.

«Κατανοούμε ότι οι αυξανόμενες τιμές ανησυχούν πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά», είπε. «Όμως ο κόσμος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι η δέσμευσή μας στη σταθερότητα των τιμών είναι ακλόνητη, κάτι που είναι κρίσιμο για τη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα».