Ο νέος CEO του ΟΑΣΑ, το ραντεβού για το ξέπλυμα και επενδύοντας στο finger food

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ραντεβού σε έξι μήνες

Το Newsbomb.gr απεκάλυψε χθες επιστολή που απηύθυνε η Ευρωπαία Επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μέιριντ Μακγκίνες στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στις 10 Ιανουαρίου 2022, με την οποία του ζητάει να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά την αξιολόγηση που διενήργησε προ μηνών το Συμβούλιο της Ευρώπης στους φορείς που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στην Ελλάδα. Η ουσία της υπόθεσης είναι πως ο κ. Σταϊκούρας θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά σύντομα για τις ενέργειες που αναλήφθηκαν ή σχεδιάζονται για την αποκατάσταση των ελλείψεων που εντόπισε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και αυτές είναι πολλές (διαβάστε ΕΔΩ).Το σχετικά σύντομα δεν το βγάζουμε από το κεφάλι μας. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο Νewsbomb.gr και στο Over the Counter πως οι απαντήσεις που θα δώσει ο κ. Σταϊκούρας στην Επίτροπο Μακγκίνες θα ενσωματωθούν σε ειδική έκθεση που θα παρουσιασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Με απλά λόγια η κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο έξι μηνών για να διορθώσει ελλείψεις και κακώς κείμενα και να ενημερώσει σχετικά την Κομισιόν. Σε αντίθετη περίπτωση το φθινόπωρο θα μας περιμένει «κατσάδα».

Παίζοντας την κολοκυθιά

Απογοητευτική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που είχε ως θέμα το διορισμό και την ανανέωση της θητείας των μελών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η απογοήτευση δεν σχετίζεται με τους τεχνοκράτες που διορίσθηκαν στην Αρχή και οι οποίοι τοποθετήθηκαν με εξαιρετικά τεκμηριωμένο τρόπο στη διαδικασία, ενημερώνοντάς τους βουλευτές για το έργο και τις προκλήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής. Απογοητευτική ήταν η παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, που εμφανίσθηκαν σαν να παίζουν την «κολοκυθιά», παρουσιάζοντάς ως «διαβαθμισμένο» έγγραφο την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το Ξέπλυμα, προκειμένου να δικαιολογήσουν το ότι επί σειρά μηνών δεν έχει αποσταλεί στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Και δεν μιλάμε για την έκθεση του 2021, αλλά για εκείνες του 2020 και του 2019. Η αστεία επιχειρηματολογία προκάλεσε την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θύμισε στους παρισταμένους τί λέει ο νόμος. Αλλά μην πάμε μακριά. Όποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα της Αρχής για το Ξέπλυμα θα βρει αναρτημένες όλες τις εκθέσεις πεπραγμένων έως και το 2018. Γιατί δεν έχουν αναρτηθεί οι εκθέσεις πεπραγμένων για τα χρόνια που ακολούθησαν δεν το ξέρουμε. Αυτό που μάθαμε χθες είναι πως οι βουλευτές θα έπρεπε να πάνε σε ειδικό χώρο της Βουλής για να ενημερωθούν επί του περιεχομένου της έκθεσης του 2019 και του 2020 και να υπογράψουν για να πάρουν χάρτινο αντίτυπο. Υπάρχει κάποιο μυστικό; Προφανώς όχι. Το μόνο που μας πηγαίνει στο μυαλό είναι πως λόγω της αλλαγής του νόμου το φθινόπωρο του 2019, η Αρχή για το Ξέπλυμα αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε μαζικές αποδεσμεύσεις εγκληματικού προϊόντος για υποθέσεις που ακόμη είναι ανοικτές. Και εάν κάποιος κάνει τη σύγκριση των στοιχείων των σημερινών δεσμεύσεων με τις περυσινές και τις προπέρσινες, θα απορήσει (!) για την σκοπιμότητα της κυβερνητικής επιλογής.

Ο νέος CEO του ΟΑΣΑ

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) δημοσιοποίησε το Υπερταμείο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 στην SpenglerFox Greece, που έχει αναλάβει τη διαδικασία. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΑ, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε αναγνωρισμένους οργανισμούς στον ελληνικό ή ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, σε επίπεδο ιεραρχίας αντίστοιχο με αυτό της στρατηγικής σημασίας που έχει η αποστολή του ΟΑΣΑ και σε κλάδους αντίστοιχους των Αστικών Συγκοινωνιών ή κλάδους όπως logistics, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, κ.α.. Ακόμη, θα πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία σε έργα μετασχηματισμού εταιρειών, εμπειρία στη διαχείριση διαφορετικών ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης με υπουργεία, σωματεία κ.α.. Από την πρόσκληση ξεχωρίζουμε πως ο ιδανικός υποψήφιος πρέπει να έχει ισχυρές ηγετικές και διοικητικές ικανότητες καθώς και «gravitas» – για τη δημιουργία και προώθηση νέας εταιρικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένης κουλτούρας ESG. Στη βάση αυτή πρέπει να έχει κατανόηση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, κατανόηση των αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης και υψηλό αίσθημα καθήκοντος και κατανόηση της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος. «Πτυχίο Πανεπιστημίου είναι απαραίτητο. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών θα συνεκτιμηθεί», όπως σημειώνεται σχετικά.

Επενδύοντας στο finger food

Στο «τριεθνές» των Δυτικών Προαστίων, στην περιοχή που το Περιστέρι, γειτονεύει με τους Αγίους Αναργύρους και τα Σεπόλια, βρίσκεται η ΒΙΠΕ Περιστερίου, η οποία φιλοξενεί πολλές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις. Εκεί έχει την έδρα της και η ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων ειδών TAKE ΕΠΕ, που δραστηριοποιείται από το 1989 στον χώρο της παραγωγής και της προώθησης καινοτόμων κατεψυγμένων προϊόντων φαγητού. Το 60% των προϊόντων της TAKE είναι finger food, ενώ η εταιρεία έχει από καιρό εδραιώσει την παρουσία της στα προϊόντα των Spring Roll. Η εταιρεία, υπό την αιγίδα και την καθοδήγηση της Ελένης Νικολοπούλου, έχει καταφέρει να έχει τζίρους της τάξης των 3 εκατ. ευρώ και να επεκτείνει διαρκώς την γκάμα των προϊόντων της. Και η επέκταση αυτή θα καταστεί ακόμη πιο ταχεία, καθώς η ΤΑΚΕ πέτυχε να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο επένδυσή της ύψους 3,2 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ετοίμων γευμάτων και φαγητών στο Περιστέρι. Μετά την επέκταση αυτή η ΤΑΚΕ θα μπορεί να παράγει ημερησίως 5.000 κιλά πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων και 4.600 κιλά έτοιμων φαγητών και γευμάτων. Το επενδυτικό project της ΤΑΚΕ θα επιχορηγηθεί με 977.193 ευρώ.