Στη δυναμική του χρέους εντοπίζει το πρόβλημα ο Γ. Στουρνάρας

«Λανθασμένα και εκκεντρικά» χαρακτήρισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας τα επιχειρήματα...

«Λανθασμένα και εκκεντρικά» χαρακτήρισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί από αναλυτές για στάση πληρωμών και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Εάν υιοθετούνταν, θα έθεταν την ευρωζώνη σε κίνδυνο» σχολίασε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την επιστροφή της Ελλάδας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης κρατικής περιουσίας θα συμβάλλει τα μέγιστα στο σκοπό αυτό.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η υποδοχή των σκληρών μέτρων από τους πολίτες μαρτυρά ότι ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιο υπεύθυνος, ευφυής και υπομονετικός «απ’ ότι είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι αναλυτές». Έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα τήρησης του προγράμματος σταθερότητας, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται ακόμη στην αρχή του και η απόσταση μέχρι το τέλος είναι μεγάλη».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής εντοπίζεται στην δυναμική του χρέους, καθώς ακόμη κι αν η χώρα μειώσει το έλλειμμά της στα επίπεδα του Συμφώνου Σταθερότητας, και αποκαταστήσει το αντίστοιχο πρωτογενές πλεόνασμα σε ένα επίπεδο κοντά στο 6% του ΑΕΠ έως το 2014, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και τελικά θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 155% του ΑΕΠ. Το κρίσιμο ερώτημα, υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, είναι αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα επιδείξουν αρκετή διορατικότητα ώστε να παράσχουν στην πλήρως μεταρρυθμισμένη ελληνική οικονομία την απαραίτητη αναχρηματοδότηση των σημαντικών δανειακών της αναγκών κατά την κρίσιμη περίοδο 2013-2015.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο μόνιμος Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να έχει τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με παρόμοια αρχιτεκτονική με αυτή του ΔΝΤ.

πηγή: newscode.gr