Τα νυχτερινά τηλεφωνήματα, το έλλειμμα της Κεφαλαιαγοράς και η αναβάθμιση της Ιωάννας
Ουραγοί στην ανακύκλωση
Σε εξαιρετικά χαμηλή θέση, μόλις στην 24η από το σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τις επιδόσεις της στην ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, το σχετικό ποσοστό βρίσκεται μόλις στο 19%, όταν από το 2020 θα έπρεπε να είχε πετύχει το σχετικό στόχο που είναι 50%. Προφανώς πρέπει να γίνει πολλή δουλεία σε επίπεδο εκπαίδευσης, ώστε η ανακύκλωση να γίνει δεύτερη φύση των Ελλήνων. Υπάρχουν όμως και σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ένας βασικός λόγος της υστέρησης είναι το σύστημα των «μπλε κάδων» ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ). Και αυτό γιατί εφαρμόζει τη μέθοδο του ενός κάδου, με όλα τα υλικά να συλλέγονται μαζί. Η Ελλάδα ήδη από το 2015 θα έπρεπε να εφαρμόζει τη μέθοδο της χωριστής διαλογής στην πηγή, με τέσσερεις χωριστούς κάδους, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή, αλλά και η ελληνική νομοθεσία. Το μοντέλο του ενός κάδου δυσχεραίνει εκείνους που πραγματικά θέλουν να ανακυκλώσουν, αλλά βλέπουν την προσπάθειά τους να πηγαίνει… στα σκουπίδια.
Νυχτερινά τηλεφωνήματα
«Φωτιά» έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες τα τηλέφωνα, όπως ακριβώς και οι τιμές της ενέργειας, όχι όμως για την ανάσχεση του κύματος της ακρίβειας, αλλά για την εξαφάνιση δημοσιευμάτων που ενοχλούν τον αγχωμένο επικεφαλής πολύπαθης «ΔΕΚΟ». Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην αγορά, η ενόχληση αφορά όχι τόσο στην κριτική για τις πενιχρές επιδόσεις του «μάνατζερ» σήμερα, όσο για την αντίστοιχων επιδόσεων θητεία του στο παρελθόν σε συναφή (κρατική πάντοτε) εταιρεία. Το θέμα περιπλέκεται διότι ο «μάνατζερ» επικαλείται στα νυκτερινά απαιτητικά τηλεφωνήματα τις «πλάτες» άνωθεν για περιστολή διαφήμισης, κ.α... Ωστόσο, οι «πλάτες» δηλώνουν άγνοια για τα τηλεφωνήματα αυτά και ήδη στέλνουν προειδοποιήσεις ...
Το έλλειμμα της Κεφαλαιαγοράς
Ελλειμματικός κατά 1,2 εκατ. ευρώ ήταν ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το 2021, παρά τις μεγάλες εισπράξεις που είχε πέρυσι από εισφορές που εισέπραξε από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από ανταποδοτικές εισφορές ξεπέρασαν το 2021 κατά 710.162 ευρώ τα προϋπολογισθέντα και διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 5,93 εκατ. ευρώ. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να συγκρατηθούν τα ελλείμματα. Τα συνολικά έσοδα της εποπτικής αρχής για το 2021 διαμορφώθηκαν τελικά σε 8,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδά της ανήλθαν στα 9,9 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών των εξόδων, τα 1,38 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε δαπάνες στέγασης. Το θετικό είναι πως το 2022, λόγω της μετεγκατάστασης της Αρχής στο νέο κτήριο στην οδό Ιπποκράτους, αυτά τα έξοδα σε ένα βαθμό θα περιορισθούν.
Η αναβάθμιση της Ιωάννας
Προς αναβάθμιση οδεύει σύμφωνα με πληροφορίες η αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννα Πάντου, αναλαμβάνοντάς το τιμόνι της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της κεντρικής τράπεζας. Η κ. Πάντου εργάζεται από το 1997 στην Τράπεζα της Ελλάδος και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από το κατάστημα Αργοστολίου. Κατά την 25ετή σταδιοδρομία της έχει καταλάβει θέσεις στις διευθύνσεις Τραπεζικής Εποπτείας και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ και έχει χειριστεί ζητήματα διαφάνειας των συναλλαγών και συστημικής ευστάθειας. Να σημειωθεί πως μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ο Γιώργος Πάσχας, ο οποίος αναβαθμίσθηκε σε Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά πληροφορίες η κ. Πάντου θα αναλάβει και το δύσκολο κομμάτι του monitoring του ξεπλύματος χρήματος.
Από τον Όμηρο στον Θερβάντες
Η στήλη σας ενημέρωνε χθες πως το πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» θα λάβει 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, πληροφορηθήκαμε πως η συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή δεν θα είναι η μόνη που θα στηριχθεί με πόρους του Ταμείου. Το ίδιο ποσό (500.000 ευρώ) θα δοθεί στην πολιτιστική διαδρομής με τίτλο «Ο δρόμος προς τη Δύση: Από τον Όμηρο στον Θερβάντες», η οποία θα συνδέσει διάφορες αρχαιολογικές θέσεις στις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνουν εμβληματικά και σημαντικά μνημεία διαφόρων κατηγοριών (π.χ. νεκροταφεία, ιερά, αρχαίες πόλεις και λιμάνια κτλ). Επίσης, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή – επιστημονική τεκμηρίωση των επιλεγμένων σημείων της διαδρομής, θα συλλεγούν χαρτογραφικά δεδομένα, οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και πληροφορίες για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τα επιλεγμένα μνημεία της διαδρομής. Τέλος, το έργο προβλέπει την ανάπτυξη ψηφιακών διαδραστικών εφαρμογών και την υλοποίηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.