Απαγόρευση ανάπτυξης ΑΠΕ σε έξι ορεινούς όγκους - Που θα ανασταλούν άδειες
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το ειδικό καθεστώς αυστηρής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις θα αφορά, σε πρώτη φάση, στον Ταΰγετο (Λακωνία και Μεσσηνία), τα Λευκά Όρη (Κρήτη), την Τύμφη (Ιωάννινα), το όρος Χατζή (Τρίκαλα), το Σάος (Σαμοθράκη) και τον Σμόλικα (Γρεβενά και Ιωάννινα). Οι έξι ορεινοί αυτοί όγκοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του ορεινού όγκου της χώρας.
Οι ορεινοί αυτοί όγκοι χαρακτηρίζονται Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), στους οποίους θα απαγορευτούν στο εξής η δημιουργία δρόμων, καθώς και τεχνητών επιφανειών. Οι δασικοί δρόμοι που υπάρχουν θα επιτρέπεται να συντηρηθούν και όχι να αναβαθμιστούν.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, ήδη η ΡΑΕ έχει εκδώσει άδειες για ΑΠΕ, που αφορούν σε μερικές εκατοντάδες MW εγκατεστημένης ισχύος, στο Σάος, τα Λευκά Όρη και το Χατζή. Οι άδειες αυτές θα ανακληθούν.
Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει και άλλα 55 αδιατάρακτα φυσικά τοπία της χώρας, άνω των 10.000 τ.μ., τα οποία έχουν οριοθετηθεί και θα αποφασιστεί στη συνέχεια εάν θα χαρακτηριστούν και αυτά Περιοχές Άνευ Δρόμων , με τις αντίστοιχες απαγορεύσεις.
Για την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με ορίζοντα ισχύος τα δύο έτη, οι οποίες οδεύουν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Τέλος, οι κ. κ. Σκρέκας και Αμυράς ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο μελετά καθεστώς προστασίας και για νησιωτικές περιοχές. Το 30% των θαλάσσιων ζωνών θα υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας και από αυτό το 10% σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.