«Επενδυτικό» ενδιαφέρον για τράπεζες, αγνώστου …προέλευσης
Με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές το ενδιαφέρον που εκφράζεται τελευταία από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, για να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Κι αυτό γιατί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα εν λόγω κεφάλαια δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα τόσο ως προς την προέλευση τους, όσο και ως προς την ποιότητα τους (κυρίως).
Για παράδειγμα, πληροφορίες θέλουν τις τραπεζικές διοικήσεις να δέχονται τελευταία κρούσεις από εκπροσώπους συγκεκριμένων funds που προέρχονται από χώρες οι οποίες προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Στελέχη τους κάνουν διάφορες διερευνητικές κρούσεις, γεγονός το οποίο, όπως είναι φυσικό, δεν περνά απαρατήρητο. Και είναι φυσικό επίσης να έχει σημάνει συναγερμός στις ελεγκτικές αρχές, οι οποίοι φοβούνται και υποψιάζονται τα πάντα. Ακόμα και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων, ως «πλυντήρια» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Αυτό θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο και παράλληλα θα ήταν απόρροια του μεγάλου προβλήματος από την έλλειψη ρευστότητας που έχει ενσκήψει στην ελληνική αγορά εδώ και 24 μήνες. Γι αυτό και όλοι σπεύδουν να ενεργήσουν προληπτικά, για να αποτρέψουν τέτοιου είδους εξελίξεις. Προς το παρόν, πάντως, οι συγκεκριμένες διερευνητικές επαφές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα κι αυτό κυρίως της απροθυμίας που επιδεικνύεται από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει κάποιο τέτοιο project.
Ωστόσο, η «απειλή» πάντα θα υφίσταται και θα πλανάται στον ορίζοντα, ενόσω μάλιστα θα επιχειρείται να βρεθεί η τελική φόρμουλα για την διευθέτηση του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης …