Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ανάπτυξη του 5G – 36 μήνες για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ανάπτυξη του 5G στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμπεριέχει θετικές και αρνητικές αναφορές για την πρόοδο της Ελλάδας.
Οι υπηρεσίες 5G είναι καίριας σημασίας για ευρύ φάσμα εφαρμογών που είναι χρήσιμες για πολλούς τομείς της οικονομίας της ΕΕ και την καθημερινότητα των πολιτών. Εκτιμάται ότι μεταξύ του 2021 και του 2025, το 5G θα μπορούσε να συνεισφέρει στο ΑΕΠ της ΕΕ με έως και 1 τρισ. ευρώ και να δημιουργήσει ή να μετασχηματίσει έως 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Μολονότι το 5G προσφέρει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης, ενέχει ορισμένους κινδύνους: η αυξημένη εξάρτηση λόγω του περιορισμένου αριθμού των προμηθευτών που είναι σε θέση να κατασκευάζουν και να εκμεταλλεύονται τα δίκτυα 5G καθώς και κίνδυνοι που συνδέονται με την παρέμβαση «εχθρικών κρατικών παραγόντων».
Στο σχέδιο δράσης της του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε προθεσμία έως το 2025 για την εξάπλωση του 5G τόσο σε όλες τις αστικές περιοχές όσο και σε όλες τις μείζονες διαδρομές μεταφορών. Τον Μάρτιο του 2021, έθεσε ως επιπλέον στόχο την κάλυψη με 5G ολόκληρης της ΕΕ έως το 2030. Ωστόσο, οι ελεγκτές παρατηρούν ότι μόνο τα μισά κράτη μέλη έχουν συμπεριλάβει τους εν λόγω στόχους στις εθνικές στρατηγικές τους για το 5G.
Στη βάση αυτή, έως το 2025, θα δαπανηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ έως και 400 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των δικτύων 5G με σκοπό τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής μεγέθυνσης και ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη έχουν μείνει πίσω στον τομέα αυτό, με 2 EL αποτέλεσμα η ΕΕ να απέχει ακόμη πολύ από το να αποκομίσει τα οφέλη του 5G.
Όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Κύπρο, τη Λιθουανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, πέτυχαν τον ενδιάμεσο στόχο για το 2020, για πρόσβαση στην τεχνολογία 5G σε μία τουλάχιστον μεγάλη πόλη. Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά την ανάπτυξη των οικείων δικτύων 5G.
Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογραμμίζει τα εξής:
- Μόνο 11 κράτη μέλη είναι πιθανό να επιτύχουν την αδιάλειπτη κάλυψη με 5G όλων των αστικών περιοχών τους και των μείζονων επίγειων διαδρομών μεταφορών έως το 2025. Όσον αφορά τα υπόλοιπα 16 κράτη μέλη, η Επιτροπή θεωρεί ότι η πιθανότητα επίτευξης του στόχου αυτού είναι είτε μέτρια (Αυστρία, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Λιθουανία και Σλοβενία) είτε χαμηλή (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος και Ελλάδα).
- Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών – οδηγία που ορίζει τα καθήκοντα των εθνικών ρυθμιστικών και λοιπών αρμόδιων αρχών και τις προθεσμίες για την εκχώρηση πρωτοπόρων ζωνών 5G – έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021, μόνο τρία κράτη μέλη (Φινλανδία, Ελλάδα και Ουγγαρία) είχαν δηλώσει πως θέσπισαν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τη μεταφορά της οδηγίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά των υπολοίπων 24 κρατών μελών.
- Όσον αφορά στις επιδόσεις των υπηρεσιών που βασίζονται στη χρήση 5G, η ταχύτητα και ο λανθάνων χρόνος αποτελούν δύο βασικές πτυχές. Παραδείγματος χάριν, η εξ αποστάσεως χειρουργική ή η βιομηχανική αυτοματοποίηση μέσω του 5G απαιτούν πολύ υψηλή ταχύτητα και μικρό λανθάνοντα χρόνο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο δύο κράτη μέλη (Γερμανία και Ελλάδα) έχουν ορίσει απαιτήσεις σχετικά με την κατώτατη ταχύτητα και τον ανώτατο λανθάνοντα χρόνο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.