Η επόμενη μέρα της Ευρωζώνης και η …Αθήνα
Ο λόγος; Προφανής, έχει να κάνει με τα ανησυχητικά μηνύματα που φτάνουν στην ΕΕ από την Μαδρίτη (κυρίως) αλλά και από τη Ρώμη, αναφορικά με την πορεία των οικονομιών τους.
Το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, δεν φαίνεται να καθησυχάζει τις αγορές, οι οποίες έχουν σταθεροποιήσει το ισπανικό επιτόκιο δανεισμού πάνω από το 6%.τοποσοστό θεωρείται κι εν πολλοίς είναι απαγορευτικό για δανεισμό σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μόντι, στην Ιταλία, δηλώνει «θύμα» των ανησυχιών για την ισπανική οικονομία, και …ετοιμάζεται. Κι εδώ ο λόγος είναι προφανής: αν πέσει το ισπανικό κάστρο, τότε, αμέσως μετά, ακολουθεί το ιταλικό. Μόνο που όταν «μιλάμε» για ιταλική και ισπανική οικονομία αναφερόμαστε στην 3η και στην 4η αντίστοιχα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Πράγμα που σημαίνει ότι αν χρειασθεί να καταφύγουν στην προστασία της τρόικας, απλώς δεν θα υπάρχει λόγος να συνεχίσει να υπάρχει Ευρωζώνη, εκτιμούν στην Αθήνα αρμόδιοι παράγοντες. Το
γεγονός ότι η ΕΕ ετοιμάζει ενίσχυση των διαθέσιμων αποθεματικών της, μπορεί να αποδειχθεί απλή …ασπιρίνη, αν Ρώμη και Μαδρίτη χρειασθούν, αθροιστικά, βοήθεια. Ακόμα κι ένα τρις ευρώ, αν φτάσει το διαθέσιμο αποθεματικό του προσωρινού ταμείου διάσωσης, δεν θα είναι αρκετό για να σωθεί η Ευρωζώνη.
Και τότε, όπως λέγεται, οι επιλογές θα είναι δύο: είτε αυτή της διάλυσης του ευρώ είτε της λήψης δραστικών μέτρων, όπως, για παράδειγμα, της έκδοσης ευρω-ομολόγου.
Διαδικασία από την οποία θα βγει κερδισμένη και η Ελλάδα.