«Πληθωρισμός» ξενοδοχείων στην Αθήνα, εν μέσω εκτίναξης του πληθωρισμού – Φόβοι για «φούσκα»
Την ίδια στιγμή που νέα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, διεθνείς φορείς προειδοποιούν για το πως η εκτίναξη του πληθωρισμού διεθνώς θα επιδράσει στο τουριστικό πακέτο.
Έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανίας Συνεδριάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει πως στο 90% των χώρων έχουν αναφερθεί αυξημένα λειτουργικά κόστη για τις τουριστικές μονάδες. Αυτά περιλαμβάνουν αυξήσεις έως και 10% στα έξοδα τροφίμων και ποτών, ενέργειας, μισθών και προσλήψεων, με τους περισσότερους ξενοδόχους να προβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις στις δαπάνες το επόμενο τρίμηνο.
Στη βάση αυτή η έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανίας Συνεδριάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν πως οι τιμές των ξενοδοχείων θα αυξηθούν κατά 13% το 2022 και κατά το 10% για το 2023.
Κατά την ίδια έρευα τα αεροπορικά εισιτήρια, αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3% το 2022 και 3,4% το 2023 σε μέσα επίπεδα.
Αυτό το αυξημένο σε κόστος τουριστικό πακέτο αναμένεται να περιορίσει τόσο τον αριθμό των τουριστών, όσο και τις ημέρες διαμονής.
Είναι βιώσιμα;
Προκύπτουν δε ερωτήματα για το πόσο βιώσιμα είναι τα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας και σε δημοφιλείς τουριστικούς περιορισμούς.
Μιλάμε κυρίως για τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία που ανοίγουν όμιλοι ισραηλινών συμφερόντων με Έλληνες συνεργάτες.
Στις νέες αφίξεις περιλαμβάνονται το «Athens Capital Center Hotel MGallery», το «Xenodocheio Μilos», το «Anda Hotel Athens» στο Κολωνάκι και το ξενοδοχείο στο κτίριο της ΧΑΝ στην Ακαδημίας.
Παράλληλα, η ισραηλινή Brown Hotels λειτουργεί ήδη το Brown Acropol, εγκαινίασε πρόσφατα τα «Lighthouse» και «Dave Red Athens» ενώ ετοιμάζει μία ακόμα μονάδα στην οδό Ευριπίδου καθώς και την ανακατασκευή και αναβίωση του «Sans Rival» στην οδό Λιοσίων.
Εντός του 2022 επιστρέφει στην ξενοδοχειακή σκηνή της Αθήνας με νέο όνομα και το ξενοδοχείο «Εsperia». Το πρώην «Εσπέρια» που έκλεισε το 2010, μετατρέπεται ήδη από τους Ισραηλινούς της Fattal σε πεντάστερο «Nyx Athens».
Ξενοδοχείο ετοιμάζεται και στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Σωκράτους, ενώ ξεκινά και η επένδυση των Prodea και Dimand-EBRD για την ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια, με το σήμα της Moxy Hotels του ομίλου Marriott.
Στη Λεωφόρο Συγγρού, το «Grand Hyatt» επεκτείνεται από την αμερικανική εταιρεία real estate Hines. Μετά και την αγορά του όμορου πρώην «Odeon Starcity», το «Grand Hyatt» θα αποτελέσει τελικά μια μονάδα με δυναμικότητα 550 δωματίων.