Η ακρίβεια φέρνει τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις – Κραυγή αγωνίας από την αγορά
Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα δημιουργούν ασφυκτική πίεση στις επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό αγώνα προκειμένου να μην οδηγηθούν σε λουκέτο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό υπό το βάρος των οικονομικών βαρών.
Ειδικότερα, όπως είπε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών(ΙΝΚΑ), Γεώργιος Λεχουρίτης, «έχουν ήδη ξεκινήσει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις «δεν αντέχουν άλλο, καθώς πέρα από την πανδημία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις». Χαρακτηριστικά είπε ότι «η αγορά ζει χειρότερες καταστάσεις και από την περίοδο των μνημονίων».
Και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος διαμαρτύρεται εντονότατα», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν αντέχει άλλο να ζει σε τέτοιες ακραίες – τραγικές καταστάσεις», αναφέροντας και το παράδειγμα των νησιωτικών περιοχών όπου η βενζίνη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς - όπως λένε - οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι τόσο υψηλές που δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές.
Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις
Συγκεκριμένα, το Newsbomb.gr επικοινώνησε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση,καθώς και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνη Μακρή.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισε ότι «Καταρχάς, μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό. Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι καθημερινές. Και όταν λέω καθημερινά, το εννοώ. Κάθε μέρα οι τιμές στο χρηματιστήριο των καυσίμων διαμορφώνονται προς τα πάνω. Ενδεικτικό είναι, σε σχέση με πέρσι, πως είμαστε πάνω 420 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Μιλάμε για τόσο μεγάλες αυξήσεις. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η αγοραστική δυνατότητα για να αντέξουμε τέτοιες αυξήσεις, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία ή την Δανία. Οι αυξήσεις στην Ελλάδα, είναι εξωπραγματικές για τον καταναλωτή. Οι δε διαφορές ανάμεσα σε ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, είναι τεράστιες».
Όσο για το πια είναι η λύση για να «ανασάνει» η τσέπη των καταναλωτών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τόνισε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει τον ΦΠΑ και τον φόρο ειδικής κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, αν δεν γίνουν αυτά, τότε δεν θα δούμε καμία ελάφρυνση. Η κυβέρνηση προτίμησε να πάρει τον δρόμο των επιδομάτων, όπως θέρμανσης, αντί να μειώσει τη φορολογία, η οποία θα φέρει και την μείωση των τιμών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής, ανέφερε ότι «Δυστυχώς, είμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που έχει συμπαρασύρει βασικά αγαθά προς τα πάνω και το βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αύξηση των καυσίμων και της ενέργειας, έχει φέρει αύξηση σε βασικά προϊόντα και δυστυχώς δεν θα δούμε άμεσα αποκλιμάκωση, όχι τουλάχιστον πριν φύγει το πρώτο εξάμηνο του έτους. Είμαστε ακόμη στην αρχή της ανηφόρας. Η αύξηση στα καύσιμα, έφερε την αύξηση στα μεταφορικά και παράλληλα υπήρξε και η αύξηση στην ενέργεια. Όλα αυτά επηρεάζουν την τελική τιμή του προϊόντος η οποία φτάνει στο... τραπέζι των καταναλωτών»
«Καλπάζουν» οι αυξήσεις στα τρόφιμα
Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ κατέγραψε αυξήσεις σε προϊόντα όπως το ψωμί ή τα μακαριά, με τον προέδρο του ΙΝΚΑ, κ. Γεώργιο Λεχουρίτη, να εξηγεί ότι «άλλο είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα, άλλο οι αυξήσεις στην ενέργεια και άλλο οι αυξήσεις στα τρόφιμα», εκτιμώντας οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ σημείωσε «ίσως πλησιάζοντας το Πάσχα δούμε ένα νέο κύμα αυξήσεων», ενώ ανέφερε ότι «μεσοσταθμικά το μέσο νοικοκυριό έχασε το 2021 το 20-30%, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2022».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μια οικογένεια που ξόδευε γύρω στα 300 ευρώ για τρόφιμα, το 2021 ξόδευε 360 ευρώ και το 2022 η επιβάρυνση θα είναι επιπλέον 20%», την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων.
Πρόεδρος ΙΝΚΑ: Εξαπάτηση των καταναλωτών η επιδότηση της ενέργειας
Ερωτηθείς με τα νέα μέτρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ανακοινωθούν σήμερα, ο κ. Λεχουρίτης απάντησε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ εξαπάτηση των καταναλωτών το θέμα της επιδότησης στην ενέργεια, γιατί όταν η κυβέρνηση μιλά για επιδότηση, επιδοτεί μόνο το ρεύμα και όχι τις λοιπές χρεώσεις, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να έρχονται υπέρογκοι λογαριασμοί».
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα κι ένα μέσο αρτοποιείο, το οποίο μέχρι πρότινος πλήρωνε 7.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια, πλέον καλείται να πληρώσει 21.000 ευρώ.
Για τα σούπερ μάρκετ
Την ίδια ώρα, καταγράφονται αυξητικές τάσεις στα σούπερ μάρκετ, όπως είπε ο κ. Λεχουρίτης, καλώντας τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις προσφορές.
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ προτείνει και μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:
α)Μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, ή β)Γενναίες αυξήσεις 15-18% σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ή γ)Οι καταναλωτές να αγοράζουν ''no name''(μη επώνυμα) προϊόντα των σούπερ μάρκετ που είναι πολύ φθηνότερ και δ)Αγορά ιδιωτικών ετικετών προϊόντων για να ισοσταθμιστεί η ακρίβεια.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb: Η αγορά ζει χειρότερες καταστάσεις και από την περίοδο των μνημονίων
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πληρώνουμε... φόρους αντί για βενζίνη - Οργή καταναλωτών και βενζινοπωλών