ΕΦΚΑ: Το κλειδί για ταχύτερη έκδοση βρίσκεται στην αίτηση συνταξιοδότησης

Η έκδοση και απονομή της σύνταξης γρήγορα και έγκαιρα από τον ΕΦΚΑ αποτελεί μείζον ζήτημα για τους υποψήφιους συνταξιούχους. 

Το κλειδί για ταχύτερη έκδοση βρίσκεται στην αίτηση συνταξιοδότησης
Το κλειδί για ταχύτερη έκδοση βρίσκεται στην αίτηση συνταξιοδότησης
INTIME
1'

Το κλειδί για ταχύτερη έκδοση της σύνταξης βρίσκεται στην αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία πρέπει να υποβληθεί δύο χρόνια προτού συμπληρωθεί το αναγκαίο όριο ηλικίας.

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση είναι πλέον υποχρεωτική πριν από την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, ιδίως σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση με ένσημα σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η ηλεκτρονική αίτηση περιλαμβάνει αναφορά στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης, στο αν υπάρχει επιθυμία για εξαγορά πλασματικών χρόνων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, όπως π.χ. αν διέκοψε την εργασία του ο ασφαλισμένος και πότε.

Κρίσιμης σημασίας είναι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι – ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ – να έχουν τακτοποιημένες οφειλές στον ΕΦΚΑ ή, διαφορετικά, οφειλές έως ένα συγκεκριμένο ύψος. Ειδικότερα, οι κατηγορίες ασφαλισμένων - οφειλετών που μπορούν (με βάση το νέο καθεστώς) άμεσα να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης είναι:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) που είχαν βασικές οφειλές άνω των 14.202 ευρώ και συνολικό χρέος (βασική οφειλή και προσαυξήσεις) κάτω από 20.000 ευρώ.
  • Αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, εργολήπτες, συμβολαιογράφοι, υγειονομικοί, γενικώς ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή