Ασφυξία λόγω επιχειρησιακών συμβάσεων

Δραματικές αλλαγές στους μισθούς θα επιφέρουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, που λόγω κρίσης θα υπερισχύουν των κλαδικών...

1'

Δραματικές αλλαγές στους μισθούς θα επιφέρουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, που λόγω κρίσης όχι μόνο θα υπερισχύουν των κλαδικών αλλά θα πληθαίνουν και στις οποίες δεν θα ορίζεται ποσοστιαίο πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά ως «πάτωμα» ο κατώτατος μισθός των 740 ευρώ!

Το -12% που είχε συζητηθεί πρόσφατα μεταξύ των εργοδοτών και του προέδρου της ΓΣΕΕ φαντάζει πραγματική όαση μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης μέχρι οι αποδοχές να φτάσουν στο βασικό μισθό, σε μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα ή που έχει αποχωρήσει από την κλαδική οργάνωση.

Για παράδειγμα, εφόσον οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φύγουν από τον ΣΕΒ, ένας σερβιτόρος με αρκετά χρόνια υπηρεσίας και μισθό 1.500 ευρώ, μπορεί να πέσει στα 740, δηλαδή να δει τις απολαβές του να μειώνονται κατά 50%!

Η προοπτική να προχωρήσουν οι εργοδότες σε ανάλογες ρυθμίσεις θα φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς οι περικοπές στους μισθούς θα δημιουργήσουν ασφυξία σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι συμβάσεις θα υπογράφονται από το σωματείο της επιχείρησης . Αν η επιχείρηση απασχολεί λιγότερα από 50 άτομα ή δεν υπάρχει σωματείο, τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει το κλαδικό συνδικάτο.

Η επιχειρησιακή σύμβαση θα εφαρμοστεί ένα συν ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου θα διατηρείται αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων. Δηλαδή αν κάποιος απολυθεί, κάποιος άλλος θα προσλαμβάνεται. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται με βάση τον πρότερο και όχι τον «ψαλιδισμένο» μισθό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή