Μέτρα στήριξης : Σενάρια μείωσης του φόρου εισοδήματος
Μετά το μόνιμο κούρεμα του ΕΝΦΙΑ για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων, πηγή που γνωρίζει σημειώνει ότι στο επίκεντρο βρίσκεται και η μείωση του φορολογικού βάρους για τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήττονται από την πανδημία αλλά κυρίως από την ενεργειακή κρίση, η οποία έχει προκαλέσει τσουνάμι ακρίβειας στην αγορά.
Το εύρος των παρεμβάσεων στη φορολογία εισοδήματος θα κριθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που φέρνουν οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Κομισιόν, διεθνείς φορείς και οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν την ανάπτυξη για το 2021 σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 8%, και παράλληλα προβλέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα που εξετάζει το Μαξίμου αφορούν τους έχοντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ (μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλότερα εισοδήματα είναι αφορολόγητοι) και έως 40.000 ευρώ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα νοικοκυριά με προστατευόμενα παιδιά. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αλλαγές στους συντελεστές και στα φορολογικά κλιμάκια, οι οποίες αναμένεται να περιορίσουν τα φορολογικά βάρη.
Με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στη φορολογική κλίμακα, οι οποίες ισχύουν από το 2020, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 9%, για το τμήμα του εισοδήματος από 10.001 έως 20.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 22%, για το τμήμα του εισοδήματος από 20.0001 έως 30.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται σε 28%, το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 36%, ενώ για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 44%.
Οποιαδήποτε μεταβολή της φορολογικής κλίμακας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος.
Εκτός από τη νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, η οποία ενεργοποιείται από φέτος και έρχεται να προστεθεί στη μείωση κατά 22% μεσοσταθμικά που έγινε το καλοκαίρι του 2019 και τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα που βρίσκονται στο τραπέζι, στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η μονιμοποίηση για το 2023 των «προσωρινών» φοροελαφρύνσεων που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Πιο συγκεκριμένα, στο φορολογικό μέτωπο εξετάζονται οι εξής αλλαγές:
Επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και στα εισιτήρια των κινηματογράφων για ένα ακόμη εξάμηνο, έως το τέλος του 2022, και μονιμοποίηση της έκπτωσης από το 2023.Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί έως και τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια, από το 2023, θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί στο τέλος του έτους θα εξεταστεί και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13%γιατα γυμναστήρια και τις σχολές χορού που με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2022.- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει παγωμένη και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 799 εκατ. ευρώ.