Οι τρεις επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν τα νέα μέτρα στήριξης

Εν μέσω της πληθωριστικής καταιγίδας η χώρα καλείται να παραστεί σε κρίσιμα ραντεβού, από τα οποία θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης. 
Οι τρεις επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν τα νέα μέτρα στήριξης
INTIME

Την τρέχουσα εβδομάδα ξεκαθαρίζει η εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο – ένας μήνας που είχε συνδυαστικά περιοριστικά μέτρα και την κακοκαιρία. Δίνονται επίσης από τη στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, επίσης προς τα τέλη του μήνα έρχονται τα «αποκαλυπτήρια» των Θεσμών για τη 13η αξιολόγηση, ενώ ποδαρικό στον μήνα Μάρτιο θα κάνουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της ανάκαμψης το 2021.

Το πρώτο ραντεβού αφορά τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου θα δείξουν υστέρηση έναντι των στόχων, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της μετάλλαξης Όμικρον και της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι τον Φεβρουάριο η εικόνα θα είναι καλύτερη, καθώς αναμένονται εισπράξεις όπως τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, η πρώτη δόση της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και ο φόρος εισοδήματος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων το 2020. Μία μεγάλη απόκλιση δεν αποτελεί ενθαρρυντική είδηση ενόσω υφίστανται οι ανακατατάξεις στις αγορές.

Την ίδια ημέρα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για το ύψος της ακρίβειας και θα δείξει τα ποσοστά αυξήσεων στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα για τον μήνα Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5%. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 5,5% από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 5,1% από 5% τον Δεκέμβριο.

Γύρω στις 23 Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιευθεί από την Κομισιόν η 13η έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο σημείο για το οποίο θα υπάρξουν αναφορές για το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων.

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ και οι πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν έδειξαν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα κλείσει τελικά στο 8,5%. Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, αυτό σημαίνει ότι είναι άνω των εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών (στο 7%). Αυτό μεταφράζεται σε έναν επιπλέον χώρο που δίνεται από την ισχυρότερη ανάπτυξη του περσινού έτους, καθότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 στηρίχθηκε στην πρόβλεψη ανάπτυξης το 2021 για 6,9% και ονομαστικό ΑΕΠ περίπου 178 δισ. Έτσι, αν για παράδειγμα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Επιτροπής θα αυξηθεί κατά περίπου 2,8 δισ. το ονομαστικό ΑΕΠ.