Το «ηλεκτροσόκ» για το Δημόσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΓΕΜΗ και η Banque Nationale de Belgique

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Ηλεκτροσόκ» για το Δημόσιο

Διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων μεγάλης ανεξάρτητης αρχής έπαθε μίνι «ηλεκτροσόκ» όταν αντίκρισε τον λογαριασμό του ρεύματος για την κατανάλωση Δεκεμβρίου. Συνήθως ο μηνιαίος λογαριασμός του ρεύματος της Αρχής κινούταν πέριξ των 8.000 ευρώ. Ο λογαριασμός όμως που έφτασε στα χέρια της ήταν υπερδιπλάσιος. Για την ακρίβεια 103% υψηλότερος και άγγιξε τις 17.000 ευρώ. Και η συγκεκριμένη περίπτωση υπογραμμίζει το «μη προβεβλημένο» κόστος ρεύματος του Δημοσίου, που συνεπάγεται μια μεγάλη δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Και μπορεί το Δημόσιο να έχει ήδη καταβάλει στη ΔΕΗ χρηματική προκαταβολή ύψους 694,3 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών υποχρεώσεων για τη χρήση έτους 2022 για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο στο ποσό αυτό δεν εμπεριέχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής που θα αποτελέσει ξεχωριστή χρέωση!

Η ΤτΕ και η ΒΝΒ

Η Banque Nationale de Belgique (BNB), η κεντρική τράπεζα του Βελγίου έχει αριθμό εμπορικού μητρώου 0203201340. Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών και κινείται στα 1.690 ευρώ ανά μετοχή περίπου. Γιατί αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο παράδειγμα; Διότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει στην ίδια κατηγορία με την κεντρική Τράπεζα του Βελγίου, ήτοι είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη σε οργανωμένη αγορά. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βάση του νόμου, ως εισηγμένη, πρέπει να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η ΤτΕ δεν έχει εγγραφεί στο ΓΕΜΗ ( για λόγους άγνωστούς στη στήλη) και δεν διαθέτει αριθμό εμπορικού μητρώου. Δεδομένου ότι οι κρίσιμες, κατ’ ανάθεση δημόσιας εξουσίας αρμοδιότητες της ΤτΕ (νομισματική, εκδοτική, εποπτική) δεν ασκούνται μέσω των συλλογικών εταιρικών οργάνων, περιλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης, αλλ’ αποκλειστικά και μόνον από όργανα που έχουν διορισθεί με Πράξεις της Πολιτείας (Διοικητής) παντελώς αυτόνομα από το νομικό πρόσωπο της ΤτΕ, θα ανέμενε κανείς πως ως εισηγμένη η Τράπεζα της Ελλάδος θα τηρούσε τους ελάχιστους όρους δημοσιότητας που προβλέπει ο νόμος περί Ανωνύμων Εταιρειών και θα είχε παρουσία στο ΓΕΜΗ. Αυτό άλλωστε ισχύει ήδη για την Banque Nationale de Belgique…

Η ΕΕΕΠ και η Mazars

Στην Mazars έχει αναθέσει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών που αφορούν στην πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην αγορά τυχερών παιγνίων. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις αρχές Νοεμβρίου 2021 και η εταιρεία ορκωτών λογιστών και επιχειρηματικών συμβούλων έχει ήδη αρχίσει να παραδίδει μέρος της εργασίας της στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Να σημειωθεί πως η ΕΕΕΠ μετέχει στην Εθνική Επιτροπή Στρατηγικής για τα θέματα του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και εναρμονίζεται διαρκώς με τις συστάσεις που γίνονται σε αυτή, αλλά και με τις όποιες αλλαγές προκύπτουν στο διεθνές κανονιστικό πλαίσιο.

Η Χαρά του Πιτσιλή

Την πολύπειρη νομικό Χαρά Λιβιτσάνου τοποθέτησε ο Διοικητής της Ανεξάρτητής Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για στέλεχος της φορολογικής διοίκησης με μεγάλη εμπειρία που στο παρελθόν έχει χειριστεί δύσκολα θέματα και έχει πλούσιο έργο σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Η ίδια έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε ζητήματα διοικητικού και φορολογικού δικαίου και άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε νομικές επιθεωρήσεις. Βάσει των όσων προβλέπονται στο ν.4389/2016, η κ. Λιβιτσάνου – όπως και όλοι οι διευθυντές της ΑΑΔΕ- θα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους στόχους, τις δράσεις και τα έργα του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αντιστοιχούν στον τομέα ευθύνης της. Ευχόμαστε σιδεροκέφαλη…

Χαμόγελα εν μέσω πτώσης

Σε επικοινωνίες που είχε η στήλη με φίλους χρηματιστές μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν διαπίστωσε ούτε προβληματισμό, ούτε ανησυχία για την πτώση. Μάλλον το αντίθετο. Βλέπετε η χθεσινή μεγάλη μεταβλητότητα και οι αυξημένες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις προκάλεσαν όγκο εργασιών για τις χρηματιστηριακές και υπήρχε μπόλικη δουλειά. Από αυτά που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι ξένοι επενδυτές όχι μόνο δεν απομακρύνονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά θεωρούν ότι προσφέρεται την συγκεκριμένη περίοδο για πολύ ενεργό trading και ειδικά η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Οπότε ένας σημαντικός όγκος των συναλλαγών γίνεται από παίκτες εκτός Ελλάδος. Και όλα δείχνουν πως αυτό θα έχει συνέχεια.