Με επιδοτήσεις και όχι με μειώσεις φόρων η αντιμετώπιση του ενεργειακού «τσουνάμι»

Ποσό άνω του 1,1 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένεται να συγκεντρωθεί από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2022. 

Με επιδοτήσεις και όχι με μειώσεις φόρων η αντιμετώπιση του ενεργειακού «τσουνάμι»
INTIME
2'

Αυτό προκύπτει από την κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς και σύμφωνα με την οποία ορίζονται το πού και σε τι ύψος θα κατανεμηθούν τα φετινά έσοδα των δημοπρασιών αερίων ρύπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και η μερίδα του λέοντος, το 74,9%, θα κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πρόκειται για το Ταμείο το οποίο επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Το ύψος των εσόδων του, πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, προμηνύεται τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Από τα συνολικά έσοδα των δημοπρασιών, το αμέσως μεγαλύτερο κομμάτι, της τάξης του 11%, διατίθεται για να καλύψει τις ανάγκες της ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Πρόκειται για μέτρα στήριξης κυρίως της βαριάς βιομηχανίας προκειμένου να σταθεί στον ανταγωνισμό έναντι ομοειδών επιχειρήσεων από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν ακολουθούν την ευρωπαϊκή πολιτική της επιβάρυνσης όσων ρυπαίνουν με υψηλά δικαιώματα.

Ποσοστό 4,5% των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) προβλέπεται μόλις το 3,8% των εσόδων των δημοπρασιών, ενώ ποσοστό 1,5% των εσόδων διατίθεται πάλι στο Πράσινο Ταμείο. Παρόμοιο ποσοστό 1,5% των εσόδων διατίθεται στον λογαριασμό ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ενώ πόροι που αντιστοιχούν στο 1% των εσόδων κατανέμονται στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑΠ) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή