Βάφτηκαν κόκκινα τα ταμπλό στις ευρωαγορές – Στα ύψη πετρέλαιο, χρυσός
«Μαύρη Πέμπτη» στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Οι ρευστοποιήσεις είναι γενικευμένες, με αποτέλεσμα οι ευρωαγορές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ τα futures του Dow Jones υποχωρούν πάνω από 700 μονάδες.
Η Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 3,4%, το Λονδίνο 2,5%, το Παρίσι 3,4%, η Μαδρίτη 3%, όπως και το Μιλάνο. Με απώλειες 1,8% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, με 1,7% ο κινεζικός δείκτης Shanghai και με 2,2% ο κινεζικός δείκτης Shenzen. Σε κλοιό ρευστοποιήσεων και το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κατρακυλά πάνω από 3,5%.
Ράλι για το πετρέλαιο
Ξεπέρασε και τα 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Brent, για πρώτη φορά από το 2014. Το αμερικανικό αργό καταγράφει άλμα 5,3%, στα 96,98 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $102,20.
Εκτίναξη φυσικού αερίου
Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα εκρηκτική άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα διαταράξει τις εισροές φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), καταγράφει στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης άνοδο 30% στα 115 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο σημειώνει άνοδο 26,5% στα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Να σημειωθεί πως η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει. Εάν ο Πούτιν αποφασίσει να σταματήσει εντελώς τις αποστολές αερίου στην Ευρώπη (περίπου 180 bcm τον χρόνο), πιθανότατα ως αντίποινα στις κυρώσεις ή στην ακύρωση του Nord Stream 2, τότε θα προκληθεί μια πολύ πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση.
Στα ύψη ο χρυσός
Την ίδια ώρα και καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στα 1.942 δολάρια η ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 32 δολαρίων σε ημερήσια βάση. Πλέον αναλυτές της αγοράς χρυσού θεωρούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα προσεγγίσει σύντομα τα 2.000 δολάρια η ουγκιά. Σημαντική παράμετρος είναι το βάθος των κυρώσεων που θα επιβάλει η Δύση στη Μόσχα και το σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, κάτι που θα οδηγούσε ακόμη ψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου τροφοδοτώντας προσθέτεις πληθωριστικές πιέσεις.
Για όσο διάστημα οι αγορές προεξοφλούν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ως εκ τούτου υψηλότερο πληθωρισμό η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Αυτό που κάνει αίσθηση είναι ότι στο χρυσό τοποθετούνται τις τελευταίες ημέρες και παίκτες οι οποίοι μέχρι πρόσφατα είχαν επιλέξει ως επένδυση αντιστάθμισης κινδύνου τα κρυπτονομίσματα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Στα 2 ευρώ το λίτρο οδηγεί την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης η ουκρανική κρίση – «Φωτιά» στα πρατήρια