Capital controls «μόνον για τους ξένους» λέει η Ρωσία -Ετοιμάζεται εθνικοποίηση επιχειρήσεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ανακόψει τη ροή των δυτικών επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, μεταφέροντας εκτός της χώρας περιουσιακά assets. Για το λόγω αυτό τα capital controls που ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, έχουν «ειδικά χαρακτηριστικά».
AP

Η Ρωσία υποστηρίζει πως τα επέβαλε για να δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να μην λειτουργούν «εν βρασμό». «Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στον εκπατρισμό ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Μισούστιν.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι οι Ρώσοι κάτοικοι και οι ρωσικές εταιρείες θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να αποπληρώσουν το εξωτερικό τους χρέος, παρά το διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που απαγόρευε τις μεταφορές συναλλάγματος στο εξωτερικό.

«Στην πραγματικότητα, το διάταγμα του Προέδρου απαγορεύει μόνο τη χορήγηση χρημάτων από κατοίκους της Ρωσίας σε μη κατοίκους. Λειτουργεί μόνο με έναν τρόπο, που σημαίνει ότι οι Ρώσοι κάτοικοι θα συνεχίσουν τις πληρωμές τους με δάνεια που εκδίδονται από μη κατοίκους ως συνήθως», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Το ρωσικό κράτος είχε εξωτερικό χρέος 478 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2021. Οι ρωσικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χρέος 257 δισ. δολαρίων και 75 δισ. ανεξόφλητο χρέος σε ευρώ.

Παράλληλα, αν και το χρηματιστήριο της Ρωσίας είναι κλειστό με αναγκαστική αργία η Μόσχα έθεσε σε ισχύ το τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο της για να ξοδέψει έως 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (10,3 δισ. δολάρια) για την αγορά μετοχών σε ρωσικές εταιρείες.

Αυτό γίνεται, καθώς εταιρείες όπως η BP, η Shell και η Τotal και δεκάδες άλλες εγκαταλείπουν τις επενδύσεις που είχαν κτίσει τα προηγούμενα χρόνια σε ρωσικά assets.