Εβδομαδιαία πτώση 11,38% στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Χάθηκαν 9,3 δισ. ευρώ λόγω Ουκρανίας

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν από την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
INTIME

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 820 μονάδων, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία η αγορά σε επίπεδα γενικού δείκτη καταγράφει απώλειες 13,43 %, ενώ η συνολική της κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί κατά 9,3 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 821,74 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,85%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 815,96 μονάδες (-4,52%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 11,38%, ενώ από τις αρχές του 2022 σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 8,01%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 110,62 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 50.480.369 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,72%.

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τη μετοχή της Σαράντης η οποία έμεινε αμετάβλητη και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-7,98%), της Alpha Bank (-6,96%), της Aegean Airlines (-6,54%) και της Eurobank (-6,03%).

Απώλειες κατέγραψαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,68%) και των Πρώτων Υλών (-5,12%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank, διακινώντας 13,865.481 και 13.193.024 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 16,535 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 14,392 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 10 μετοχές, 116 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Mermeren +9,55% και Ιντερτέκ+9,05%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Minerva -20,39% και Μπήτρος Συμμετοχών -19,55%.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «το μείγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς -μέχρι τώρα- να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και την διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία εταιριών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ. Οι αγορές είθισται να ενσωματώνουν πάντα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στις τιμές ακολουθώντας μια συντηρητική λογική και να χτίζουν όταν υπάρξει αναίρεση των αρνητικών προσδοκιών. Αυτό εξηγεί πολλά από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Χρηματιστήρια. Η διαγραμματική εικόνα παρέμεινε υπό πίεση με τους ταλαντωτές να μπαίνουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση μετά τον Ιούλιο του 2021.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον τεχνικά σε καθεστώς πτωτικής αγοράς μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώνοντας μια διαδρομή ανοδικής αγοράς που ξεκίνησε από τις 13 Νοεμβρίου του 2020. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχει απομείνει μόνο το οχυρό των 810 μονάδων πριν μιλήσουμε για ολική αντίστροφή κλίματος και καθολική διαφυγή της Αγοράς από τις κοντινές της στηρίξεις. Κατά τα λοιπά η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων και του MACD έχει γυρίσει απαισιόδοξη ενώ οι όγκοι που παρατηρήθηκαν σε καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένοι πηγαίνοντας ισχυρά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείγμα της έντασης των πωλήσεων. Λόγω των υποτιμήσεων θα αναμέναμε την Αγορά να επιβραδύνει το ρυθμό της και ενδεχομένως να επιχειρήσει κάποια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις τηρουμένων των ακραίων αναλογιών πτώσης που έχουν προηγηθεί, ωστόσο επισημαίνουμε ότι σε ακραίες υποτιμήσεις δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εκδήλωση μιας αντίδρασης είναι και το τέλος της πτώσης».