Στα σκαριά ομόλογο - «μαμούθ» από την ΕΕ για δαπάνες ενέργειας και άμυνας
Σύμφωνα με το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το μεγάλο βήμα για ένα νέο κοινό ομόλογο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
Έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολόγου για να χρηματοδοτήσει τις ενεργειακές και αμυντικές της δαπάνες εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η σχετική πρόταση μπορεί να παρουσιαστεί μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία την Πέμπτη.
Αξιωματούχοι με γνώση των προετοιμασιών είπαν στο Bloomberg ότι οι λεπτομέρειες της πρότασης είναι ακόμα υπό επεξεργασία για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ομόλογα αυτά αλλά και για το ύψος των χρημάτων που στοχεύουν να συγκεντρώσουν.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων για τα 10ετή ομόλογα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας (βασικός δείκτης κινδύνου στην περιοχή) μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες μετά την είδηση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ΕΕ αυξήθηκαν με την προοπτική ανόδου της προσφοράς.
Η κίνηση αυτή, αν πραγματοποιηθεί, θα έρθει ένα χρόνο μετά την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει σε ένα πακέτο ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τα κράτη μέλη μπροστά στην πανδημία.
Τώρα η ανάγκη αφορά την κάλυψη των δαπανών για την αναμόρφωση των στρατιωτικών και ενεργειακών δομών στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας, σημειώνει το Bloomberg.
«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που έχει φέρει στο προσκήνιο η κρίση αυτή» είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε για τα κοινά ομόλογα από το Bloomberg αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου αλλά είπε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την Κομισιον και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις κατά τόπους περιοχές σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.
Μια εκδοχή προβλέπει τα ομόλογα να έχουν τη δομή του προγράμματος SURE, του προγράμματος, δηλαδή, που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στήριξης της απασχόλησης μετά την πανδημία και στο οποίο τα κράτη μέλη αποπλήρωσαν δάνεια που δόθηκαν από την Κομισιόν.
Το ζήτημα όσον αφορά την ενέργεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι καθώς η Ευρώπη θα προχωρήσει στη μετάβαση από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρεπει να στραφεί σε πιο ακριβές πηγές ενέργειας. Η ΕΕ θα μπορεί, δηλαδή, να στραφεί στην εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλά αυτές οι αγορές θα είναι πιο δαπανηρές. Το ίδιο, δε, θα συμβεί και με την αποκατάσταση των αποθεμάτων λόγω των υψηλών τιμών του αερίου.
Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να επανεξετάσει το θέμα της αμυντικής στρατηγικής της καθώς τυπικά βασίζεται για την προστασία της στις ΗΠΑ βάσει των δεσμεύσεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Ήδη η Γερμανία έχει προχωρήσει σε ένα ιστορικό βήμα και έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 100 δισ. ευρώ για να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.
Διαβάστε επίσης:
Δούκας στο Newsbomb.gr: Πόση επάρκεια φυσικού αερίου έχει η Ελλάδα αν κλείσει τη στρόφιγγα ο Πούτιν