Τα δάνεια της Eurobank, η ειδική διαχείριση της ΕΡΤ και η έκπληξη της Κριστίν

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα δάνεια της Eurobank, η ειδική διαχείριση της ΕΡΤ και η έκπληξη της Κριστίν
5'

Τα δάνεια της Eurobank

Από τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Eurobank για το 2021, εστιάσαμε στις χορηγήσεις της τράπεζας και ειδικά στο που η Διοίκηση του Φωκίωνα Καραβία έδωσε το βάρος το δανειοδοτήσεων το έτος που μας πέρασε. Και αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα δάνεια αυτά θα τροφοδοτούν τα έντοκα έσοδα της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια. Ξεκάθαρα το 2021 η Eurobank έδωσε προσοχή στα δάνεια προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτά αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 18,604 δισ. ευρώ, από 17,832 δισ. ευρώ το 2020. Αντιθέτως, τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις μειωθήκαν κατά 16,1%, στα 3,7 δισ. ευρώ, από 4,47 δισ. ευρώ το 2020. Αλλά και το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων της Eurobank σημείωσε συρρίκνωση 13,7%, ανερχόμενο σε 10 δισ. ευρώ, από 11,6 δισ. ευρώ το 2020. Τέλος, μείωση κατά 5,8% κατέγραφαν σε ετήσια βάση τα καταναλωτικά δάνεια της Eurobank, ανερχόμενα σε 3,2 δισ. ευρώ, από 3,4 δισ. ευρώ το 2020. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως οι καταθέσεις της Eurobank το 2021 ήταν κατά 12,8 δισ. ευρώ υψηλότερες από τις συνολικές χορηγήσεις του ομίλου, γεγονός που δείχνει τα εξαιρετικά επίπεδα ρευστότητας που διαθέτει.

Η ειδική διαχείριση της ΕΡΤ

Για οκτώ ολόκληρα χρόνια εκκρεμεί η ολοκλήρωση του έργου της ειδικής διαχείρισης του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο, μετά το αποτυχημένο εγχείρημα της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013 να «επανιδρύσει» τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και από ότι φαίνεται το «σήριαλ» θα συνεχιστεί, καθώς η ειδική διαχειρίστρια ζήτησε και έλαβε από το υπουργείο Οικονομικών την παράταση της διάρκειας της ειδικής διαχείρισης έως τουλάχιστον και το 2023. Η ειδική διαχειρίστρια που από το 2014 έχει αναλάβει να ξεμπλέξει το κουβάρι είναι η δικηγόρος Αφροδίτη Γουγά. Και δεδομένων των προσόντων και του βιογραφικού της θα ανέμενε κανείς πως θα είχε τρέξει τη διαδικασία πιο γρήγορα. Βλέπετε η κ. Γουγά είναι δικηγόρος με μεγάλη εμπειρία στα θέματα της ραδιοτηλεόρασης και του ΕΣΡ, και εργαζόταν στην κυβέρνηση Σαμάρα ως ειδική συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Παντελή Καψή. Αλλά η εμπειρία από μόνη της δεν αρκεί πολλές φορές. Φαίνεται πως το «μπάχαλο» που προκάλεσε η κυβέρνηση Σαμάρα με την κατάργηση της ΕΡΤ, την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ και τους λοιπούς χειρισμούς της δεν μπορεί να λυθεί, ούτε μετά από δέκα χρόνια.

Η ELTON Corporation

Ο Όμιλος ELTON ανακοίνωσε χθες ότι οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα logistics της θυγατρικής του ELTON Corporation LLC στην Ουκρανία καταστράφηκαν μετά από βομβαρδισμό. Όπως ανακοινώθηκε οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στο διαμετακομιστικό κέντρο 3PL Operator έκτασης άνω των 30.000 τ.μ. στην περιοχή Kyiev Oblast και φιλοξενούσαν τα προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά της Ουκρανίας, αξίας «κάτω του επιπέδου σημαντικότητας». Οι κεντρικές υπηρεσίες και τα γραφεία της ELTON Corporation LLC στο Κίεβο δεν έχουν επηρεασθεί και έχουν ήδη εκκενωθεί από την έναρξη των γεγονότων. Η ELTON Corporation LLC δεν είναι από τις αναπτυγμένες θυγατρικές του Group, αλλά συνολικά ο ελληνικός όμιλος έχει επενδύσει σε αυτή περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ. Το 2020 η ουκρανική εταιρεία είχε έσοδα 2,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 88.660 ευρώ, ήτοι αναλογούσε στο 2,2% του συνολικού τζίρου του Όμιλου ELTON εκείνης της χρονιάς.

Η προβολή της Περιφέρειας

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής θα τρέξει η Περιφέρεια Αττικής το 2022. Το πρόγραμμα ύψους σχεδόν 7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει δράσεις του στρατηγικού σχεδίου δράσης για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής, δράσεις προώθησης και προβολής για το σύνολο του Αγροδιατροφικού τομέα της Αττικής και δράσεις του προγράμματος προώθησης οίνου σε αγορές τρίτων χωρών. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας, από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Το 30% του εν λόγω ποσού θα κατευθυνθεί σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης (έντυπα μέσα, ραδιόφωνο, τηλεόραση), καθώς η Περιφέρεια Αττικής έχει υποχρέωση τήρησης ποσοστών στην κατανομή της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης.

Η έκπληξη της Κριστίν

Εκτίναξη 8,8% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά χθες η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αιφνιδίασε τις αγορές ανακοινώνοντας ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, από ότι αναμενόταν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε πρόσθετα τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%, οδηγώντας την ΕΚΤ να ανακοινώσει πως θα επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξάλειψε από την ανακοίνωσή του τη διατύπωση ότι τα επιτόκια του ευρώ θα μπορούσαν να πάνε «χαμηλότερα» από το σημερινό επίπεδο, ξεκαθαρίζοντάς ωστόσο πως οποιεσδήποτε αλλαγές στο κόστος δανεισμού θα είναι σταδιακές. Έτσι, λοιπόν το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε από το 2,3% στο χθεσινό άνοιγμα, στο 2,6% στο χθεσινό κλείσιμο των συναλλαγών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή