Καμπάνα από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για «υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά»

Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, διότι μετέφερε ρευστότητα σε θυγατρικές της χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από την εποπτική αρχή.
Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου
AP

Το 2016, ενόψει της κατάστασης ρευστότητας που επικρατούσε τότε στην τράπεζα, η η Τράπεζα Κύπρου έπρεπε να ζητά έγκριση από την ΕΚΤ για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 η Τράπεζα Κύπρου πραγματοποίησε σκόπιμα πολυάριθμες μεταφορές σε θυγατρικές της χωρίς να ζητήσει την έγκριση της εποπτικής αρχής.

Αυτό συνέβη παρά την προφανή γνώση αυτής της απαίτησης και αφού η τράπεζα είχε ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ σε πολλές άλλες περιπτώσεις παροχής ρευστότητας κατά την ίδια περίοδο.

Αυτή η πρακτική εμπόδισε την ΕΚΤ να αξιολογήσει σωστά την προληπτική κατάσταση της τράπεζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως «υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά».