Η ακρίβεια «κοκκινίζει» δάνεια, οι προνομιούχοι της Κομισιόν και ο ΕΟΑΝ στο μικροσκόπιο
Μαύρες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια
«Γλιτώσαμε από την πανδημία και θα την πατήσουμε από την ακρίβεια», έλεγε με νόημα στη στήλη τραπεζικό στέλεχος, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Όπως εξηγούσε, ανάμεσα στα μορατόρια, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις «Γέφυρες», τα «κόκκινα» δάνεια τη διετία της πανδημίας είχαν παραμείνει σε πλήρως διαχειρίσιμα επίπεδα. Η εκτίναξη όμως των τιμών της ενέργειας, αλλά και του πληθωρισμού άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά και τις προτεραιότητες. «Όταν έχεις να διαλέξεις, πρώτα πληρώνεις το ενοίκιο, τα φροντιστήρια των παιδιών και το ρεύμα και τελευταίες τις τράπεζες», εξηγούσε ο τραπεζίτης. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι έχει μπει και το «πάγωμα» περισσότερων πλειστηριασμών, γεγονός που κάνει την ανάκτηση των επισφαλειών ακόμη πιο δύσκολη. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο, αν δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση στις τιμές, να δούμε μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, τόσο από ρυθμίσεις που δεν θα τηρούνται όσο και από νέα δάνεια που θα σταματήσουν να αποπληρώνονται.
Στο μικροσκόπιο ο ΕΟΑΝ
Διορία έως τις 24 Μαρτίου έδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών στη διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), προκειμένου να παράσχει μια σειρά από πληροφορίες που σχετίζονται με τον τακτικό διαχειριστικό έλεγχο που διενεργεί στο φορέα. Τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων έχουν ζητήσει από τον ΕΟΑΝ αναλυτική κατάσταση χρηματικών ενταλμάτων ή λοιπών τίτλων πληρωμής που εξοφλήθηκαν το 2020, αναλυτική κατάσταση με όλες συναφθείσες συμβάσεις προμηθειών κάθε φύσεως αγαθών, υπηρεσιών, μελετών και έργων από 01.01.2020 έως 31.12.2020, καταστάσεις μισθοδοτούμενου και αμειβόμενου προσωπικού ανά κατηγορία και ειδικότητα και κατάσταση των αμειβόμενων οργάνων διοίκησης του φορέα. Υπενθυμίζεται πως βάσει της εντολής ελέγχου, η ελεγκτική ομάδα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων θα εξετάσει την επάρκεια του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του φορέα, καθώς και τη χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού του για την οικονομική χρήση έτους 2020. Το αργότερο έως το τέλος Μαΐου η σχετική έκθεση που θα συνταχθεί θα υποβληθεί στη Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ).
Εντοπίζοντας τις ανωμαλίες
Η Sportradar είναι ελβετική εταιρεία που αναλύει αθλητικά δεδομένα και παρέχει ένας εύρος υπηρεσιών σε όσους εμπλέκονται στην αγορά του αθλητικού στοιχήματος και όχι μόνο. Ουσιαστικά η Sportradar εντοπίζει ανωμαλίες στην αγορά στοιχήματος, είτε αφορούν σε αδικαιολόγητα υψηλούς τζίρους στοιχηματισμού ή σε αποδόσεις που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Τις υπηρεσίες της Sportradar λαμβάνει και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η οποία κατέβαλε προσφάτως σημαντικό ποσό για την προμήθεια υπηρεσιών παρακολούθησης στοιχημάτων, πληροφοριών και διερευνήσεων στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της.
Οι προνομιούχοι της Κομισιόν
Τα χρόνια των μνημονίων έχουν παρέλθει. Η Ελλάδα εξέρχεται πλέον και από την ενισχυμένη εποπτεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φέρονται να απολαμβάνουν ειδικής μεταχείρισης από τις Βρυξέλλες, κάτι που τους επιτρέπει να βρίσκονται στην Αθήνα για σχεδόν δέκα έτη, χωρίς όμως να είναι σαφής πλέον ο ρόλος τους. Παραδόξως, τα στελέχη αυτά έχουν αναπτύξει οικειότητα και στενές σχέσεις και με Έλληνες πολιτικούς και παρά την εποπτική τους αποστολή και ρόλο, σε κάποιες περιπτώσεις αντί να διατηρούν την τεχνοκρατική τους υπόσταση, εμφανίζονται να «χαριεντίζονται» με κυβερνητικά και μη στελέχη ακόμη και στα social media. Και γεννάται το ερώτημα γιατί οι εν λόγω τεχνοκράτες δεν υπάγονται στο rotation, στο οποίο υπάγονται όλα τα υπόλοιπα στελέχη της Κομισιόν. Όπως πληροφορούμαστε, χαρακτηριστικότερες όλων είναι οι περιπτώσεις των Chris Allen, ο οποίος είναι Resident Representative της DG for Economic & Financial Affairs και του Ιωάννη Χατζηγιάννη, που είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) για την Ελλάδα. Δεδομένου του περιορισμένου – σε σχέση με το παρελθόν- έργου που επιτελούν την τελευταία τετραετία οι DG ECFIN και DG REFORM στην Ελλάδα, προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί τα στελέχη αυτά δεν έχουν επιστρέψει στις Βρυξέλλες; Τί ακριβώς κάνουν πλέον στην Αθήνα; Το κόστος της παραμονής τους στη χώρα μας βαρύνει αποκλειστικά την ΕΕ ή βαρύνει και την Ελλάδα; Έχουν αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους την τελευταία τριετία; Τα ερωτήματα αυτά τα θέσαμε ήδη στην Κομισιόν και αναμένουμε αρμοδίως τις απαντήσεις εκ των Βρυξελλών.
Πολύτιμη δωρεά
Κάμερες θερμογραφικής απεικόνισης για μαζική σάρωση και ανίχνευση ατόμων με πυρετό δώρισε το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης στο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η δωρεά αφορά σε 50 θερμικές κάμερες FLIR K55 και σε 50 φορτιστές οχήματος 12/24V, συνολικής αξίας 220.000 ευρώ περίπου. Με τη δωρεά αυτή το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης διευκολύνει σημαντικά το έργο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς ενισχύει τα σημεία θερμογραφικής καταγραφής ειδικά στις εισόδους της χώρας. Να σημειωθεί πως από το 2013 που συστάθηκε έως και σήμερα το κοινωφελές Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης έχει προχωρήσει σε πλείστες δωρεές.