Διάταξη καθιστά ακόμη πιο ευνοϊκό το φορολογικό καθεστώς των «family offices» στην Ελλάδα

Αλλαγές στον ειδικό τρόπο προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματός των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, των λεγόμενων και «family offices», προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

H διαχείριση των δαπανών δεν περιλαμβανόταν μέχρι σήμερα στους σκοπούς των «family offices»
H διαχείριση των δαπανών δεν περιλαμβανόταν μέχρι σήμερα στους σκοπούς των «family offices»
Pixabay
3'

Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η συμπλήρωση του πλαισίου σύστασης και λειτουργίας των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, με την προσθήκη της διαχείρισης των δαπανών, που πραγματοποιούνται από τα φυσικά πρόσωπα που καταλαμβάνει η διάταξη για την κάλυψη των αναγκών τους και του κόστους της εν γένει διαβίωσής τους και των φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δράσεων τους.

Σημειώνεται πως η διαχείριση των δαπανών δεν περιλαμβανόταν μέχρι σήμερα στους σκοπούς των «family offices» και η προσθήκη αυτή ευνοεί ιδιαίτερα όσους έχουν συστήσει εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Ο νόμος για τα «family offices» προβλέπει ότι τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών αυτών προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους 7% (μέθοδος κόστους πλέον περιθωρίου κέρδους) επί των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεων τους, πλην του φόρου εισοδήματος. Η πρόβλεψη ενός σταθερού ποσοστού κερδοφορίας αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης επενδυτών, αφού εξασφαλίζει την δυνατότητα πρόβλεψης της φορολογικής επιβάρυνσης κατ΄ έτος.

Παράλληλα, η εταιρεία ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: α) να απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων εντός δώδεκα μηνών από την σύστασή της και εφεξής, καθώς και β) να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι πράξεις μεταξύ των «family offices» και των προσώπων που μετέχουν σε αυτά (π.χ. εταιρείες μέτοχοι ή εταίροι) θεωρούνται εσωτερικές πράξεις και όχι συναλλαγές υπαγόμενες σε ΦΠΑ. Έτσι, έχει εξαλειφθεί η επιβάρυνση ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχονται από τις ειδικές αυτές εταιρείες και ευνοούνται οι λήπτες που δεν έχουν έτσι και αλλιώς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ.

Το άρθρο 61 για κίνητρα για εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αναφέρει τα εξής:

«Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 71Η του ν. 4172/2013 (Α’ 167) αντικαθίσταται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

Αποκλειστικός σκοπός των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας είναι η διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και η διαχείριση των δαπανών, που πραγματοποιούνται από τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 και τα μέλη των οικογενειών τους για την κάλυψη των αναγκών τους και του κόστους της εν γένει διαβίωσής τους και των φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δράσεών τους.

Στις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας μπορούν να συμμετέχουν μέλη της οικογένειας, καθώς και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες συμμετέχουν κατά πλειοψηφία τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 ή/και μέλη της οικογένειας αυτών.

Για την παροχή των υπηρεσιών των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας απασχολούνται εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων ή αυτές δύναται να ανατίθεται σε τρίτα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το κράτος στο οποίο είναι εγκατεστημένα, υπό την επιφύλαξη της περ. ιγ) του άρθρου 23. Φυσικά πρόσωπα μέλη της εταιρείας ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί να είναι και εργαζόμενοι σε αυτή.»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή