Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αυξάνονται οι δόσεις - Τι κερδίζουν 700.000 επαγγελματίες
Ταμειακές «ανάσες» σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή δίνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από 30 Ιουνίου, αυξάνονται στις 96 από 60 που ήταν μέχρι σήμερα.
Παράλληλα για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού παραμένει το μπόνους του 15%, εάν τα ποσά αποπληρωθούν έως τις 30 Μαρτίου.
Σημειώνεται πως από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και μετά τα κουρέματα το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από τα οποία το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ.
Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι κουρεμένα έως και 75% και ισχύουν τα εξής:
1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
- Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων του 2020 ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
- Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
- Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
- Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Τι λένε παράγοντες της αγοράς
Σχολιάζοντας την επιμήκυνση των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε: «Η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των Επιστρεπτέων Προκαταβολών θα λειτουργήσει προσωρινά ως ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας», μεταθέτοντας τις άμεσες απαιτήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως δεν επιλύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Θυμίζω ότι ως επιμελητηριακή κοινότητα είχαμε ζητήσει να μην ισχύσει η υποχρέωση επιστροφής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ως ένα μέτρο έμπρακτης στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας».
Από την πλευρά του , ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος υποστήριξε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών ενάντια στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να σταματήσουν εδώ.
«Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερο αποφασιστική και συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, αλλά και την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας στις τιμές της ενέργειας», τόνισε ο πρόεδρος ΤΟΥ ΕΒΕΑ.
Την ίδια στιγμή η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας.
Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς και η διατήρηση της «πολεμικής» ετοιμότητας στην ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Αύξηση επιδότησης 80% ανεξαρτήτως εισοδήματος