Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για τον νέο κατώτατο μισθό που βρίσκονται στο τραπέζι – μεσούσης της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς – είναι δύο:
- Εάν η ανάπτυξη διαμορφωθεί στο 9% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να ξεπεράσει το 11% και να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν στο εισόδημά τους τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να ανέλθει από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα στα 725 ευρώ, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όσο που είναι τα 1.005 ευρώ.
- Εφόσον η ανάπτυξη «κλείσει» στο 8%, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%).
Την ίδια ώρα, αυξήσεις για τον κατώτατο μισθό που φτάνουν έως 6%-7% προτείνουν οι επιστημονικοί και εργοδοτικοί φορείς προς το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάποιες εκθέσεις να επικαιροποιηθούν έως τις 15 Μαρτίου που θα λάβει χώρα η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να συγκρατηθούν εξαιτίας των επιπτώσεων της πολεμικής σύρραξης στην οικονομία.
Ο κατώτατος μισθός, μετά από αύξηση της τάξης του 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022 ανέρχεται σε 663 ευρώ μεικτά, με τη χώρα μας να κατατάσσεται ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Βάσει του προγραμματισμού για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά η σύνταξη και η υποβολή των εκθέσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (28/2/2022). Θα ακολουθήσει η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022. Ολα τα υπομνήματα καθώς και οι εκθέσεις των φορέων θα πρέπει να διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έως τις 31 Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια το ΚΕΠΕ να συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022.
Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, φθάνοντας τα 663 ευρώ τον μήνα (μεικτά), που εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση, ανέρχεται σε 774 ευρώ τον μήνα. Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και οδήγησε, στην πράξη, την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργεί τις συνθήκες για σενάρια κοντά στο 6%, ώστε ο νέος κατώτατος από την 1η Μαΐου να φτάσει στα 703 ευρώ και σε 14μηνη βάση τα 820 ευρώ.