Στην Ισπανία το βλέμμα του ΔΝΤ
Οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από την Μαδρίτη και στην Αθήνα, αναφέρουν ότι η εκεί κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την πολιτική της εμπροσθοβαρούς δανειακής πολιτικής.
Δηλαδή, να αντλήσει από τις αγορές (όσο ακόμα μπορεί) το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα χρειασθεί φέτος, για να καλύψει της ανάγκες της, έτσι ώστε αν αργότερα οι συνθήκες χειροτερέψουν να μην χρειάζεται να βγει να δανεισθεί με ακόμα πιο απαγορευτικό επιτόκιο.
Αυτή τη στιγμή, το κόστος δανεισμού της ισπανικής οικονομίας βρίσκεται ένα «κλικ» χαμηλότερα από το απαγορευτικό 6%, στο οποίο είχε βρεθεί και είχε ξεπεράσει τις προηγούμενες μέρες. Χθες «κατόρθωσε» (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να πέσει λίγο κάτω από τον συγκεκριμένο πήχη, σε μια δημοπρασία 10ετών ομολόγων που έκανε, για να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός λειτούργησε θετικά από ψυχολογικής απόψεως, ωστόσο από πρακτικής τα κέρδη δεν ήταν και ...εντυπωσιακά.
Οι αγορές προδιαθέτουν για παραπομπή στο μηχανισμό διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ μόλις χθες οι New York Times έγραφαν για το σοβαρό ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον μηχανισμό στήριξης. Μια προοπτική που φαίνεται να υποστηρίζει και το ΔΝΤ. Γι αυτό και η τρέχουσα συνεδρίαση του αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Παρίσι και βεβαίως τις Βρυξέλλες.