Εύσημα από ESM και EKT – Καθησυχάζουν για το ελληνικό χρέος

Την πεποίθηση πως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι εφικτή εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μιλώντας σε συνέδριο της Καθημερινής ο Στράους ανέφερε πως το υψηλό χρέος της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι δεν είναι και βιώσιμο. Όπως είπε, μπορεί το χρέος να αυξήθηκε λόγω των μέτρων της πανδημίας, αλλά παράλληλα η χώρα απολαμβάνει μιας πολύ ευνοϊκής διάρθρωσης του χρέους της.

Ο ίδιος είπε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει την αξιοπιστία στα δημοσιονομικά και να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκτίμησε ότι παρά την διαδικασία αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια δεν αναμένεται να γυρίσουν στα προηγούμενα επίπεδα και αυτό είναι θετικό για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα στήριξε τα ελληνικά ομόλογα τα τελευταία χρόνια και έστειλε μήνυμα πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. «Δεν προαναγγέλλω αποφάσεις, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι ότι έχουμε δει πρόοδο στην Ελλάδα και αυτό θα αντανακλάται στις κινήσεις που θα γίνουν», είπε.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι υπάρχουν νέες προσκλήσεις μπροστά μας και χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο, αλλά παράλληλα χρειαζόμαστε δημοσιονομική υπευθυνότητα. Έδωσε έμφαση σε ότι αφορά στο χρέος, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό μαξιλάρι 40 δισ. ευρώ, ενώ οι μεικτές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μόλις 10% του ΑΕΠ. Τόνισε παράλληλα, ότι η μείωση του χρέους μετά την κρίση «δεν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής».