Υπό «στενή» παρακολούθηση τα αποθέματα τροφίμων

Υπό «στενή» παρακολούθηση μπαίνουν άμεσα επτά κατηγορίες βασικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων αλλά και τα αποθέματά τους επηρεάζονται άμεσα από την κρίση στην Ουκρανία. 
Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει επιλεκτικά να «στοκάρουν» προϊόντα μακράς διάρκειας
INTIME

Πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα σιταριού, σιμιγδαλιού και άλλων δημητριακών, ηλίανθος και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο, όπως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο έχουν μπει από χθες στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια κίνηση που, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στοχεύει στην αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας και ελλείψεων στα ράφια των σουπερμάρκετ, μετά τις ανησυχίες που εκφράζουν όλο και πιο έντονα διεθνείς οργανισμοί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία για την ποσότητα σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων (όπως διεύθυνση και ΤΚ) καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Μάλιστα η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης οι κυρώσεις θα προβλέπουν την κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς καθώς και διοικητικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων αφορά διάστημα τριών μηνών, το οποίο μπορεί να παραταθεί για ακόμη τρεις μήνες, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει επιλεκτικά να «στοκάρουν» προϊόντα μακράς διάρκειας υπό τον φόβο ελλείψεων και του νέου κύκλου ακρίβειας, ενώ μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αλλάζουν την πολιτική των προσφορών για να διαχειριστούν καλύτερα τα αποθέματα και παράλληλα επιβάλλουν «ατύπως» πλαφόν στις ποσότητες βασικών προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φόβοι στην αγορά για νέο κύκλο ανατιμήσεων. Ηδη, όπως λένε αρκετοί λιανέμποροι, κάθε νέα παραγγελία που παραλαμβάνουν έχει ακριβότερα τιμολόγια και προεξοφλούν νέο κύκλο ανατιμήσεων, καθώς δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.

Τη δυσκολία της κατάστασης που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δείχνει και μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προβλέπει εκτίναξη πληθωρισμού 8%-8,5% τον Μάρτιο - Απρίλιο, καθώς η κλιμάκωση της κρίσης αποτελεί μια νέα εστία οξείας οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία επιτείνει τις πληθωριστικές προκλήσεις, οδηγώντας τις τιμές ενέργειας και βασικών πρώτων υλών σε νέα ιστορικά υψηλά, και αναπόφευκτα επιβαρύνει τις οικονομικές επιδόσεις του 2022.