Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διεξάγεται την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος και να εξετάσουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του αερίου σε επίπεδο που θα προστατεύει πραγματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
«Πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε όσους σπεκουλάρουν και έχουν κάνει περιουσίες», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τη στήριξή του στην κοινή προμήθεια αερίου από την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση αυτής της κατάστασης.
H πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην οποία περιλαμβανονταν έξι σημεία για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που έχουν βάλει «φωτιά» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε:
- Να υπάρξει πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση
- Να υπάρξει ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%
- Να υπάρξει καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
- Να οριστεί πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
- Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
- Να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Οι εταιρείες ενέργειας να καταθέσουν μερίδιο από τα υπερκέρδη τους