Η κατάθεση «ορόσημο» για τη Folli Follie, η Asso Group και το Carbon Capture Storage
Η δίκη της Folli Follie
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η κατάθεση που θα δώσει στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζουν το σκάνδαλο της Folli Follie και τα πεπραγμένα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της εισηγμένης Περικλής Δοντάς. Η κατάθεση Δοντά είναι σημαντική, καθώς το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Folli Follie θα περιγράψει το τί παρέλαβε η νέα Διοίκηση της εισηγμένης μετά την απομάκρυνση των Κουτσολιούτσων και το πόση μεγάλη προσπάθεια απαιτήθηκε και πόσοι ειδικοί χειρισμοί, ώστε να διαπιστωθεί το ύψος της απάτης, το ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της εταιρείας, και να αποφασιστεί ο ενδεδειγμένος τρόπος διάσωσής της. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αναφορές του κ. Δοντά στα πεπραγμένα της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie επί Διοίκησης Κουτσολιούτσου, όταν επικεφαλής της Επιτροπής ήταν ο πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο 85χρονος πρώην καθηγητή της οδοντιατρικής Ζαχαρίας Μαντζαβίνος, ο οποίος αν και δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, έχει το τελευταίο έτος τιμωρηθεί με πολλαπλές χρηματικές κυρώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Οι offshore Τ.Κ.
Τα British Virgin Islands βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, η ελληνική εποπτική Αρχή έχει υποχρέωση να επιδίδει τις αποφάσεις της σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχουν δραστηριοποιηθεί ή δραστηριοποιούνται στην ελληνική κεφαλαιαγορά και έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της. Και τί κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν δυσκολεύεται να εντοπίσει τις εμπλεκόμενες οντότητες και τους πραγματικούς τους δικαιούχους, στην περίπτωση, για παράδειγμα, που δηλώνουν πως εδρεύουν στα British Virgin Islands; Πληρώνει ένα μικρό αντίτιμο στην ομότιμη αρχή της, ήτοι στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (British Virgin Island Financial Services Commission) και ζητά την εξακρίβωση της ταχυδρομικής διεύθυνσης της εταιρείας που την ενδιαφέρει προκειμένου να επιδώσει τη σχετική απόφαση. Για όσους ενδιαφέρονται για Ταχυδρομικούς Κωδικούς και διευθύνσεις εταιρειών με έδρα τα British Virgin Islands, σας πληροφορούμε πως η τοπική αρχή παρέχει ανάλογες υπηρεσίες και σε ιδιώτες, πχ. σε δικηγόρους ή σε δημοσιογράφους.
Η Asso Group
Το τελευταίο τρίμηνο μια ελληνικών συμφερόντων κυπριακή εταιρεία η Asso.subsea Limited, η οποία εκμεταλλεύεται πλοία που ειδικεύονται στην εξυπηρέτηση υπεράκτιων δραστηριοτήτων (π.χ. πλοίων πόντισης καλωδίων, πλοίων πόντισης αγωγών, ερευνητικών και γερανοφόρων πλοίων) συνέστησε στην Ελλάδα την Asso.subsea Μονοπρόσωπη ΑΕ και εισέφερε σε αυτή μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της. Η δραστηριοποίηση αυτή σε μεγάλο βαθμό έγινε με τη χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ν.δ. 2687/1953 «περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού» που επιτρέπει τα πλοία να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως κεφάλαιο εξωτερικού. Αλλά δεν είναι αυτό το αξιοπρόσεκτο. Ο επικεφαλής της Asso Group Αλέξανδρος Τζιωτάκης και η αντιπρόεδρος της εταιρείας Ανδρομάχη Κωνσταντινάκη πρόκριναν την ενίσχυση της εταιρικής παρουσίας στην Ελλάδα, διότι προ μηνών έκριναν πως οι επιχειρηματικοί λόγοι που υπαγόρευσαν την προηγούμενη αναδιάρθρωση του Ομίλου στην Κύπρο, δεν συνέτρεχαν πλέον. Ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι; Οι διαφαινόμενες ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο κατόπιν της ανακάλυψης σημαντικών κοιτασμάτων στη Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο (Aphrodite, Leviathan, Tamar & Zhor) και οι προβλέψεις ότι τα ανακτήσιμα ενεργειακά αποθέματα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την Βόρεια Θάλασσα στην ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ. Στα μέσα του 2021 τίποτα από τα παραπάνω δεν είχε επαληθευτεί κα όλα έδειχναν πως η διάσπαση πόρων της Asso.subsea Limited σε Ελλάδα και Κύπρο, ήταν περιττή σπατάλη που θα έπρεπε να διακοπεί. Ωστόσο, η ουκρανική κρίση και η ανάγκη ταχείας απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο έχει τις τελευταίες εβδομάδες αναβιώσει το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ και Αίγυπτου, όπως και τη συζήτηση για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Δεν γνωρίζουμε το κατά πόσον οι συνθήκες αυτές θα επιδράσουν εκ νέου στο μοντέλο της Asso Group. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η εταιρεία «επαναπάτρισε» προ τριμήνου τις δραστηριοτητές της και για έναν ακόμη λόγο. Με το νόμο 4646/2019 αναγνωρίστηκε ότι οι δραστηριότητες των πλοίων πόντισης και συντήρησης καλωδίων και αγωγών, θαλασσίων ερευνών, γεωτρήσεων και αντλήσεων εξομοιώνονται με τις δραστηριότητες της «θαλάσσιας μεταφοράς» και είναι επιλέξιμες για το Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας. Παράλληλα, προβλέφθηκε ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των υπαγόμενων σε φόρο χωρητικότητας πλοιοκτητριών εταιρειών, καθώς και τελικών μετόχων ή εταίρων τους μέχρι φυσικού προσώπου, που απορρέουν από την εκμετάλλευση των πλοίων και τη φορολογική μεταχείριση αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.27/1975, επεκτείνονται και στις ναυλώτριες εταιρείες γυμνών πλοίων. Οι αλλαγές αυτές συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στο να συσταθεί η Asso.subsea Μονοπρόσωπη ΑΕ.
Carbon Capture Storage
Το πολλά υποσχόμενο project της Energean Oil & Gas για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο (Carbon Capture Storage, CCS), το οποίο βρίσκεται πλέον σε φάση αξιολόγησης, μετά την ανάθεση στην Halliburton της κατάρτισης ειδικής μελέτης, έχει προκαλέσει αίσθηση. Αφενός διότι είναι μια επένδυση της τάξης των 390 εκατ. ευρώ, αφετέρου διότι θα καταστήσει τον Πρίνο πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα στην Μεσόγειο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η γεωλογική αποθήκευση αερίων είναι μια δοκιμασμένη τεχνολογία και βρίσκεται σε ασφαλή, εμπορική λειτουργία για περίπου 50 χρόνια. Και στις χώρες που χρησιμοποιείται ήδη μειώνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Συνολικά τα έργα CCS στον παγκόσμιο χάρτη ανέρχονται σε 55 και έχουν την δυνατότητα να δεσμεύσουν και να αποθηκεύσουν περίπου 44 εκατομμύρια τόνους CO2 ανά έτος. Στην Ευρώπη, η Μεγάλη Βρετανία φιλοξενεί τις περισσότερες εγκαταστάσεις (22), ακολουθούμενη από την Νορβηγία (12), την Ολλανδία (10) και την Γερμανία (9). Πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις (35%) δεν αποθηκεύουν απλά το CO2 αλλά το μετατρέπουν σε άλλες ουσίες ή προϊόντα με υψηλότερη οικονομική αξία (π.χ. πλαστικά, σκυρόδεμα, βιοκαύσιμα) διατηρώντας την ουδετερότητα του άνθρακα στις διαδικασίες παραγωγής. Το 23% αποθηκεύει το CO2 σε αλατούχους σχηματισμούς και το 15% σε εξαντλημένους γεωλογικούς σχηματισμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Γιατί; Σχεδόν όλη η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που σχετίζεται με τις ιζηματογενείς λεκάνες καθώς και οι τύποι των γεωλογικών σχηματισμών που παγιδεύουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι παρόμοιοι με αυτούς που δημιουργούν τους καλούς ταμιευτήρες αποθήκευσης CO2.