Έμποροι λαϊκών στο Newsbomb.gr: «Θέλουμε μέτρα στήριξης αλλιώς οι τιμές θα ανέβουν»
Τεράστιο αγώνα δίνουν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες για να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές στα προϊόντα οπωροκηπευτικών τους. Παρά τις αυξήσεις στα καύσιμα, το μεταφορικό κόστος και τα λιπάσματα, οι τιμές των προϊόντων παραμένουν σταθερές.
Ο Πρόεδρος Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Δημήτρης Μουλιάτος μιλώντας στο Newsbomb.gr δήλωσε ότι παρά τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται ο κλάδος με τις συνεχείς αυξήσεις, οι πωλητές προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές τους στις λαϊκές αγορές.
«Παρά την αύξηση των εξόδων, κρατάμε χαμηλές τιμές, οι πωλητές πουλάνε τα προιοντα τους φθηνά», είπε ο κ. Μουλιάτος.
«Στη Λαϊκή αγορά της Καλλιθέας οι τιμές κυμαίνονται σήμερα σε ικανοποιητικά για τον καταναλωτή επίπεδα. Τα πορτοκάλια κοστίζουν 50 λεπτά, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές 1,80, οι ντομάτες 1.20, τα τρία μαρούλια 1 ευρώ, οι τιμές είναι χαμηλές», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μουλιάτο, οι τωρινές τιμές είναι χαμηλότερες συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, παρά την ενεργειακή κρίση, δεν δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα στις τιμές και την επάρκεια των προϊόντων ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτό έχει συμβάλει και η αλλαγή του καιρού.
«Έχουμε μικρή πτώση σε σύγκριση με προηγούμενους μήνες. Όσο ο καιρός φτιάχνει η παραγωγή είναι μεγαλύτερη», τόνισε.
Οι καταναλωτές, φαίνεται να προτιμούν τις λαϊκές αγορές καθώς αποδεικνύεται καλύτερος προορισμός από αρκετά σούπερ μάρκετ για την αγορά οπωροκηπευτικών. Άλλωστε όπως ανέφερε ο κ. Μουλιάτος: «Η διαφορά με τα σούπερ μάρκετ είναι πάνω από 50%».
Το βασικό ερώτημα είναι μέχρι πότε καλλιεργητές και επαγγελματίες θα μπορούν να απορροφούν το κόστος των εξόδων χωρίς να ανεβάζουν τις τιμές.
«Νομίζω ότι οι τιμές έχουν μια σταθερότητα. Πρέπει να γίνει μέριμνα των εξόδων στις μεταφορές, αν εξακολουθήσουν οι αύξησεις, οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν θα αυξήσουν τις τιμές ή θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή», κατέληξε ο κ. Μουλιάτος.
Δημοσκόπηση: 6 στους 10 εργαζόμενους μείωσαν τα ψώνια, 7 στους 10 έκλεισαν τη θέρμανση
Υπενθυμίζεται ότι η ακρίβεια παραμένει το νο1 πρόβλημα για τους Έλληνες το τελευταίο διάστημα, όπως αποτυπώθηκε και στη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr, με τα στοιχεία από έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας να επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή.
Συγκεκριμένα έξι στους δέκα εργαζομένους δήλωσαν ότι η άνοδος των τιμών, τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, ενώ επτά στους δέκα επισημαίνουν ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση.
Την ίδια ώρα το 80% έχει «κόψει» κάθε είδους ψυχαγωγία με το 85% να ζητά επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ειδική θεματική έρευνα της ALCO για το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:
- Το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής. "Πολύ" απαντά το 26% και "Αρκετά" το 33%. Αντίστοιχα, το 32% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει "Λίγο" και το 9% "Καθόλου".
- Το 74% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση. "Πολύ" απαντά το 33% και "Αρκετά" το 41%. Αντίστοιχα, το 16% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει "Λίγο" και το 10% "Καθόλου".
- Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία. "Πολύ" απαντά το 48% και "Αρκετά" το 32%. Αντίστοιχα, το 14% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει "Λίγο" και το 6% "Καθόλου".
- Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και, στη συνέχεια, να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.
- Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.
- Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 49% επιλέγει τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης, το 43% την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.
Κυριαρχεί η απαισιοδοξία και η ανασφάλεια
Επιπλέον από τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, πολύ σημαντική είναι η διαφοροποίηση του δείκτη αισιοδοξίας (η ερώτηση που διατυπώνεται είναι "είστε ή όχι αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται;"), όπου το 61% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι και το 30% αισιόδοξοι. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Τέλος, σε σχέση με τον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, το 60% δηλώνει σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και το 35% δηλώνει «όχι».
Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά την πολυετή λιτότητα, βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων, που απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων. Η διάρκεια δε της ακρίβειας και μη αντιστάθμισή της με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μέτρα προστασίας του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ θα αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων στασιμοπληθωρισμού».
Διαβάστε επίσης:
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - Εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Η τιμή του αρνιού το Πάσχα θα φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό
Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Ανέφικτες οι προβλέψεις για τα καύσιμα - Χάνουμε χρήματα, να μειωθεί ο φόρος