Μακρής (ΣΕΛΠΕ) στο Newsbomb.gr: Θα έχουμε ανατιμήσεις - Αγόρασε νωρίτερα για να μην χρυσοπληρώσεις
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως (ΣΕΛΠΕ) υπογραμμίζει πως «είμαστε σε μια ρευστή εποχή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του»
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής περιγράφει στο Newsbomb.gr την πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά το επόμενο χρονικό διάτημα.
«Τα προϊόντα που παράγονται τώρα, όπου οι πρώτες ύλες είναι δυσκολοευρετες και σε υψηλές τιμές, όπως και η ενέργεια, όταν θα βγούνε στην αγορά τον Σεπτέμβριο θα έχουν σαφώς υψηλότερες τιμές. Αλλά γίνεται και προσπάθεια από τους παραγωγούς ώστε το προϊοντικό μείγμα να είναι κοντά στις ανάγκες και στην δυνατότητα των καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Μακρής και συνέχισε: «Ανατιμήσεις θα έχουμε αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει το πόσο, το πότε και σε πόσο βάθος χρόνου θα κρατηθούν αυτές».
«Για την απορρόφηση της αύξησης τιμής, η λιανική λειτουργεί σαν αμορτισέρ ανάμεσα σε εισαγωγέα παραγωγό και καταναλωτή», όπως επεσήμανε, ενώ ανέφερε πως «η λιανική δεν μπορεί να κρατήσει προϊόν (στοκ). Η λιανική έχει χαμηλή κερδοφορία και η ρευστότητά της δεν δικαιολογεί τέτοιες κινήσεις. Από 1η Απριλίου υποχρεούνται οι εταιρείες τροφίμων να πληρώνουν τα φρέσκα νωρίτερα», και αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα τους.
Οι προβέψεις
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποκλιμάκωση των τιμών, ο κ. Μακρής είπε πως «η εκτόνωση και η αποκλιμάκωση των τιμών φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει πριν το 2023».
Η σημαρινή εικόνα της αγοράς οφείλεται στο ότι «το 73%-74% των προϊόντων που πουλάμε είναι εισαγόμενα και ακόμα και αυτά που νομίζουμε ότι ιδιοπαράγονται, η παραγωγή τους εξαρτάται πλήρως από το εξωτερικό (λιπάσματα, φάρμακα, σπόροι, κτλ). Ό,τι συμβαίνει έξω έρχεται κατευθείαν στην τσέπη και στο τραπέζι μας. Έχουμε μικρή πρωτογενή παραγωγή, ενώ σαν χώρα δεν έχουμε επαρκή δευτερογενή παραγωγή».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως (ΣΕΛΠΕ) υπογραμμίζει πως «είμαστε σε μια ρευστή εποχή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ τονίζει ότι «οι φίλοι συμπολίτες καταναλωτές θα πρέπει να πάρουν το τεφτέρι και να σημειώνουν τα έσοδα και τα έξοδά τους, καθώς επίσης και τις ανάγκες τους».
Τέλος, δίνει μια συμβουλή, «λόγω ότι η τάση των προϊόντων είναι ανοδική, ό,τι ανάγκη έχουμε να την εξυπηρετούμε νωρίτερα ώστε να προλάβουμε την άνοδο της τιμής του προϊόντος».
Διαβάστε επίσης:
«Φωτιά» οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα – Έως και 58% πάνω η τελική τιμή λιανικής τον Μάρτιο
Τσίπρας για ενεργειακή κρίση: Σχέδιο με παρέμβαση του κράτους και πλαφόν σε χονδρική και λιανική