Ο Άδωνις και το Μανούλι, ο συμπαθής Γιάννος και η Strix Asset Management
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Ο Άδωνις και το Μανούλι
Τις εντυπώσεις έκλεψε χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών για την «ενθρόνιση» του Γιάννου Κοντόπουλου, του νέου CEO του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο υπουργός Ανάπτυξης έδειξε πως θέλει ο χρηματιστηριακός θεσμός να είναι στενά συνδεδεμένος με το υπουργείο του και διαβεβαίωσε τους παρισταμένους (χρηματιστές, τραπεζίτες και στελέχη της κεφαλαιαγοράς), πως η κυβέρνηση θα υποστηρίξει με όλα τα μέσα την κεφαλαιαγορά. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι τα όσα εκμυστηρεύθηκε ο κ. Γεωργιάδης στους σχεδόν 100 παρισταμένους για το Μανούλι. Καλά ακούτε το Μανούλι. Όπως είπε, ο ίδιος αγαπά το χρηματιστήριο γιατί από τις πρώτες μετοχές που είχε αγοράσει στο λύκειο είχε βγάλει λεφτά. Κατά τον ίδιο, επρόκειτο για μετοχές της Μανούλι Ελλάς. Οι παριστάμενοι αρχικά θεώρησαν πως ο υπουργός τους έκανε καλαμπούρι. Αλλά οι πλέον πεπειραμένοι εκ των παρισταμένων διαφώτισαν του νεότερους, υπενθυμίζοντας πως πράγματι η Μανούλι Ελλάς Καλώδια ήταν εταιρεία που ξεκίνησε την παραγωγική της διαδικασία το 1974, το 1988 έγινε μέλος του διεθνούς ομίλου Alcatel και στις αρχές του 1990 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετονομάσθηκε σε Nexans Ελλάς. Οι μετοχές της Nexans αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσής του ΧΑΑ τον Ιούλιο του 2019.
Χρηματιστήριο ως αεροδρόμιο
Η παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη επισκίασε την επίσημη πρώτη του νέου CEO του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος πάντως έκανε καλή εντύπωση σε όσους τον γνώρισαν για πρώτη φορά. Ο κ. Κοντόπουλος στην ομιλία του παρομοίασε το Χρηματιστήριο με αεροδρόμιο και τόνισε πως πρέπει να λειτουργεί, με ασφάλεια, διαφάνεια και σταθερότητα. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των τεχνολογικών υπηρεσιών του ΧΑΑ και στην προσέλκυση επιχειρήσεων με επιμονή και έξυπνο τρόπο. Εστίασε δε ειδικά στις περιπτώσεις «αναδυομένων» όπως είπε επιχειρήσεων. Αίσθηση προκάλεσε και η θέση που εξέφρασε ότι το απαύγασμα της δικής του εμπειρίας από τις κρίσεις που έζησε στις ΗΠΑ, είναι πως οι κρίσεις δεν πρέπει να αποσπούν τις επιχειρήσεις από τους στόχους τους και τα πλάνα τους. Ο απερχόμενος CEO του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης επικρότησε τα λεγόμενα Κοντόπουλου, ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει απομονωμένο και πως θα χρειαστεί στο μέλλον να προχωρήσει σε «συνεργασίες και ενοποιήσεις». Και αυτή η αναφορά του κ Λαζαρίδη έκανε όλους τους παρισταμένους να ανταλλάξουν ματιές… Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης, ο Πρόεδρος της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμων Βολίκας, σύσσωμο το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ και σύσσωμη η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η Blantyre, ο Βλάχος και οι Strix
Η στήλη είχε ενημερώσει από τις αρχές Ιουνίου 2021 πως το fund Blantyre Capital του Μουμπασίρ Μουκαντάμ (Mubashir Mukadam), διαπραγματευόταν με την Τράπεζα Πειραιώς την ανάληψη της πολυετούς διαχείρισης μη κύριων συμμετοχών του πιστωτικού ιδρύματος. Για την πρόοδο της διαδικασίας αυτής σας είχαμε ενημερώσει και εντός του Οκτωβρίου και το Δεκέμβριο όταν και έκλεισε το deal. Η συμφωνία Πειραιώς - Blantyre Capital ήλθε ξανά προ ημερών στο προσκήνιο διότι κατέστη γνωστό – σε κάποιους ήταν ήδη γνωστό- πως το βρετανικό fund απέκτησε και το Ερρίκος Ντυνάν, απαλλαγμένο από τα χρέη του. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνητικό μεταφοράς του συνόλου της επένδυσής της Ημίθεα ΑΕ, μοναδικού μετόχου του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, στην ιρλανδική εταιρεία Strix Holdings LP. Η δε διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Strix Holdings έχει ανατεθεί στην επίσης ιρλανδική Strix Asset Management (πρώην Richcrest Limited). Ο άνθρωπος πίσω από τα deal είναι ο πολύπειρος τραπεζίτης Χρήστος Βλάχος, ο οποίος είναι Senior Advisor της Blantyre Capital Limited. Ο κ. Βλάχος, με πλούσια προϋπηρεσία σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς και μη ομίλους, συνεργάσθηκε στενότατα με τον CEO της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου για τις σχετικές συμφωνίες. Από την πλευρά του SSM μαθαίνουμε πως για τα σχετικά deal δεν έχει υπάρξει ακόμη αναλυτική ενημέρωση, ενώ το ΤΧΣ έχει ενημερωθεί από τον εκπρόσωπο του στο ΔΣ της Πειραιώς Περικλή Δοντά. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα γίνουν ακόμη πιο ξεκάθαρα στις 8 Μαΐου, όταν η ιρλανδική Strix Asset Management δημοσιοποιήσει τις οικονομικές της καταστάσεις.
Η Erickson προετοιμάζεται
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της Erickson Incorporated εν όψει της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου στην Ελλάδα. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει τις ομάδες υποστήριξης των ελικοπτέρων «S-64 Air Crane» που θα επιχειρούν στη χώρα μας και στη βάση αυτή προ ημερών ξεκίνησε τις διαδικασίες πρόσληψης έμπειρων μηχανικών εδάφους. Το 2021 η Ελλάδα υποστηρίχθηκε από δέκα ελικόπτερα «S-64 Air Crane», με τη συνδρομή τους να κρίνεται πολύτιμη σε δύσκολες πυρκαγιές. Δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και δεδομένης της έντασης στις ελληνορωσικές σχέσεις, εφέτος η χώρα μας δεν θα έχει στη διάθεσή της το ρωσικό αμφίβιο θηρίο Beriev Be-200. Έτσι, εκτός από τα Canadair -CL-415/215 και τα Chinook του Στρατού Ξηράς, οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας αναμένεται να υποστηριχθούν εφέτος κυρίως από τα ελικόπτερα της Erickson Incorporated και σε δεύτερο βαθμό από τα ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor, τα οποία πέρυσι αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Κοινωνικά αποθέματα
Από χθες ξεκίνησαν να δηλώνονται στην ειδική πλατφόρμα των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις τα αποθέματα σιταριού, σιμιγδαλιού, αλεύρων, καλαμποκιού, φυτικών ελαιών, λιπασμάτων και ζωοτροφών. Και ήδη έχουν υπάρξει παρατράγουδα. Να υπενθυμίσουμε πως όσοι δεν δηλώνουν ή αποκρύπτουν αποθέματα αντιμετωπίζουν δύο διαφορετικές κυρώσεις: την κατάσχεση των μη δηλωθέντων αποθεμάτων τους και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα την αξία των αποθεμάτων που αποκρύφθηκαν. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως τα αποθέματα των ειδών που κατάσχονται στο πλαίσιο της επιβολής διοικητικής κύρωσης θα μπορούν να διατίθενται με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε τη σχετική πρωτοβουλία.
Οι Γάλλοι οινοποιοί και η Πάρος
Ένα ζευγάρι φιλελλήνων Γάλλων ο Nicolas Bourget και η σύζυγος του Marie Herault , εξορμούν επιχειρηματικά από το νησί της Πάρου, παράγοντας ελληνικό κρασί. Όντας ιδιοκτήτες κτήματος στο νησί των Κυκλάδων καλλιέργησαν τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιού μονεμβασιά, μαντηλαριά και βάφτρα σε μια προσπάθεια να κάνουν γνωστά τα κρασιά που παράγονται από αυτές τις ποικιλίες, στο ευρύ κοινό ,εκτός Ελλάδος. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Πάρος έχει αναγνωρισθεί επίσημα από το 1981 ως ζώνη καλλιέργειας κρασιών ΠΟΠ, αρχικά για ερυθρό οίνο ΠΟΠ και το 1996 πήρε έγκριση και για λευκό μονοποικιλιακό οίνο ΠΟΠ.Η οικογένεια Bourget συνέστησε την εταιρεία MARINIKO O.E. η οποία θα κατασκευάσει ένα σύγχρονο οινοποιείο στον Δήμο Πάρου συνολικής επένδυσης 1 εκατ. ευρώ περίπου. Η εταιρεία θα επιχορηγηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με συνολικά 395.167 ευρώ για την εν λόγω επένδυση.
To τραπεζικό retail και τα υποκαταστήματα
Ανάμεσα στις συνέπειες που βιώνουν οι τράπεζες λόγω της πανδημίας, αλλά και της κρίσης που βιώνουμε καταθέτες και δανειολήπτες, είναι η κατακόρυφη πτώση των συναλλαγών εντός των καταστημάτων. Και ενώ τα πράγματα φαίνονταν να κινούνται κάπως στο retail με τα στεγαστικά δάνεια να «τσιμπούν» μετά από χρόνια, η εκτίναξη της ενέργειας και του πληθωρισμού έφεραν εκ νέου το πάγωμα. Αποτέλεσμα της εξέλιξής αυτής είναι οι τραπεζίτες να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μείωση του δικτύου καταστημάτων τους, αφού από τη μία δεν φέρνουν τα προσδοκώμενα έσοδα και από την άλλη κοστίζουν ακριβά. Έτσι, μέσα στο 2022 εκτιμάται ότι συνολικά θα κλείσουν περισσότερα από 100 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Όσο για τους εργαζόμενους, μόνο τυχαία δεν είναι η ρήτρα που μπήκε στην κλαδική σύμβαση των τραπεζών περί μείωσης προσωπικού, αφού η ΟΤΟΕ βλέπει πολύ καλά τι έρχεται και προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί.