Ο Γ. Στάσσης και το «στοίχημα» των 30 μηνών, οι αλλαγές σε μασάζ και σολάριουμ και οι νέες κυρώσεις

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το «στοίχημα» των 30 μηνών

Την πορεία της ΔΕΗ προς την πράσινη μετάβαση μέσω της ανάπτυξης ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής δυναμικότητας περίπου 4,9 GW (γιγαβάτ) παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργο Στάσσης, μιλώντας χθες σε αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021. Σύμφωνα με την παρουσίαση Στάσση, σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 236 MW ΑΠΕ, τα οποία μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα αυξηθούν στα 486 MW ΑΠΕ και σε βάθος 30 μηνών επιδιώκεται να ανέλθουν σε 4,9 GW, δηλαδή να αυξηθούν κατά 1.976%! Ενδεικτικά, έως τα τέλη του 2023 θα κατασκευαστούν ακόμη 200 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, 42 MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών, 50 MW φωτοβολταϊκών στην Μεγαλόπολη και 65 MW φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία. Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, «η τρέχουσα ενεργειακή κρίση καταδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες κρίσεις». Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί πως το «στοίχημα» της ΔΕΗ για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 1.976% σε βάθος 30 μηνών, είναι καθοριστικό για το μέλλον της.

Τα ξερά και τα χλωρά

Τελικά δεν αποκλείεται μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Μιλάμε για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος των Ρώσων ολιγαρχών. Μέχρι σήμερα οι λίστες των κυρώσεων περιλάμβαναν Ρώσους επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα αποτελούν τον «κύκλο» του προέδρου Πούτιν. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες κάποιες ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών διαπίστωσαν πως Ρώσοι ολιγάρχες χρησιμοποίησαν συμπατριώτες τους που δεν είχαν υποστεί κυρώσεις για να ανακτήσουν πρόσβαση σε assets. Στη βάση αυτή, δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη μια νέα διεύρυνση της λίστας κυρώσεων, η οποία θα εμπεριέχει και Ρώσους επιχειρηματίες μικρότερου βεληνεκούς, στις επιχειρήσεις των οποίων όμως έχουν συμμετοχή οι γνωστοί ολιγάρχες. Δεν γνωρίζουμε εάν κάποιοι εξ αυτών έχουν επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά δεν θα αργήσει ο καιρός που θα το μάθουμε…

Μασάζ και σολάριουμ

Πολυμελής ομάδα εργασίας ανέλαβε να προετοιμάσει θεσμικά το έδαφος προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να απλουστευθεί η αδειοδότηση δραστηριοτήτων, σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς της κοινωνικής μέριμνας και της φυσικής ευεξίας. Η ομάδα εργασίας θα πρέπει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να έχει καταρτίσει σχετικές νομοθετικές προτάσεις που θα διευκολύνουν το επιχειρείν σε τομείς όπως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα οικοτροφεία ηλικιωμένων, οι οίκοι ευγηρίας, τα οικοτροφεία ενηλίκων με αναπηρίες, οι υπηρεσίες μασάζ (εκτός του θεραπευτικού μασάζ), σάουνας, (όχι θεραπευτικού spa), ατμόλουτρων και (σολάριουμ). Μεταξύ άλλων η 17μελης ομάδα εργασίας θα αποτυπώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση των τελικών αδειών για τις παραπάνω δραστηριότητες (είδος αδείας, αδειοδοτούσα αρχή, διαδικασία, δικαιολογητικά/λοιπές προϋποθέσεις, παράβολα που τυχόν προβλέπονται κ.λπ.) και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα επιμέρους δικαιολογητικά/λοιπές προϋποθέσεις (διοικητικές πράξεις, γνωμοδοτήσεις, βεβαιώσεις, σύμφωνες γνώμες κ.λπ.) για την έκδοση των τελικών αδειών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την αδειοδότηση θέμα. Εάν όλα πάνε βάσει προγραμματισμού, από το νέος έτος θα γίνει πιο εύκολο να ανοίξει κανείς παιδικό σταθμό, επιχείρηση μασάζ και σολάριουμ.

Η CNP Ζωής

Σε αύξηση κεφαλαίου προχώρησε προ ημερών η CNP Ζωής, η γαλλικών συμφερόντων ασφαλιστική, η οποία έχει παρουσία 20 ετών στην ελληνική αγορά. Η CNP Ζωής είναι 100% θυγατρική της CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd, ο μέτοχος της οποίας είναι η MONTARVIE V, 100% θυγατρική της CNP Assurances S.A. η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Γαλλίας. Η CNP Ζωής Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ με την έκδοση 200.000 νέων μετοχών. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της ασφαλιστικής ανήλθε στα 11 εκατ. ευρώ. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω της καταγραφής ζημιών στην προηγουμένη χρήση. Οι ζημιές της CNP Ζωής ανήλθαν το 2021 σε 740.533 ευρώ, μειωμένες πάντως αισθητά έναντι των ζημιών 1,4 εκατ. ευρώ του 2020. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της ασφαλιστικής, για το 2022 η CNP Ζωής στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου συνδεδεμένων διαμεσολαβητών της, σε περαιτέρω ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ονόματός της και των προϊόντων της στην αγορά, σε διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της, σε βελτίωση των μηχανογραφικών της συστημάτων και στη βελτίωση της οργάνωσης και υποδομής της.

Οι αλλαγές στο ΚΙΣ

Με ενδιαφέρον ενημερωθήκαμε για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε προσφάτως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον Εσωτερικό Κανονισμό του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ). Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους, ωστόσο το περιεχόμενο των αλλαγών δείχνει διάθεση ανανέωσης των μελών του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, που θα εκλεγούν στις αρχαιρεσίες του Σεπτεμβρίου 2022. Η σχετική υπουργική απόφαση σημειώνει πως τα μέλη του ΚΙΣ εκλέγονται ανά τριετία από ειδικό Συνέδριο αντιπροσώπων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδος, Έλληνες Ισραηλίτες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα Ελληνικής Ισραηλιτικής Κοινότητας και δεν υπόκεινται σε νόμιμη εξαίρεση. Όπως ξεκαθαρίζεται, «δεν μπορεί να επανεκλεγεί στο μέλλον στο ΔΣ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, άτομο το οποίο έχει διατελέσει Τακτικό μέλος του ΔΣ του ΚΙΣ επί οκτώ συνολικά θητείες, συνεχείς ή διακεκομμένες, προσμετρουμένων των ήδη διανυθεισών». Ακόμη, αποσαφηνίζεται πως τακτικό μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΙΣ, πάνω από τέσσερις συνολικά θητείες εκ των οκτώ προβλεπόμενων, συνεχείς ή διακεκομμένες, προσμετρουμένων των ήδη διανυθεισών.

CCTV στην Κατεχάκη

Πρόσθετο χρόνο έδωσε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην εταιρεία Mega Sprint Guard προκειμένου να ολοκληρώσει την προμήθεια και εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 340.690 ευρώ προβλέπει την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει και θα αποθηκεύει, σε 24-ωρη λειτουργία, αδιάλειπτη εικόνα και βίντεο από εξωτερικούς χώρους, καθώς και θα ανιχνεύει κίνηση κατά την διάρκεια ημέρας και νύχτας, ανεξάρτητα από τον φωτισμό και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ενδεικτικά το σύστημα θα διαθέτει λογισμικό αναγνώρισης και καταχώρισης πινακίδων στα σημεία εισόδου/εξόδου, θα αναγνωρίζει Ελληνικές πινακίδες και θα τις καταχωρεί στη βάση δεδομένων, μαζί με φωτογραφία του οχήματος. Ακόμη, θα διαθέτει λογισμικό video analytics που θα ξεχωρίζει άνθρωπο από ζώο και θα κατηγοριοποιεί τα αντικείμενα (αυτοκίνητο, μηχανή, ποδήλατο κ.ά.).. Αντιλαμβάνεται κανείς πως οι σχεδόν 100 κάμερες που θα συνοδεύουν το σύστημα θα καταστήσουν την περιοχή γύρω από την Κατεχάκη το δεύτερο καλύτερα φυλασσόμενο σημείο της χώρας, μετά βεβαίως την πρεσβεία των ΗΠΑ.