Επίτροπος Ενέργειας: Σύντομα η Ευρώπη δεν θα χρειάζεται πλέον το ρωσικό φυσικό αέριο

Την ανάγκη της γρήγορης κλιματικής προσαρμογής και μεγαλύτερης εγρήγορσης σε ό,τι αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, με φόντο και την Ουκρανική κρίση, τόνισαν ηΕυρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον και η Exec. Secretary, Secretariat, UN Framework Convention on Climate Change στα Ηνωμένα Έθνη Πατρίσια Εσπινόζα τόνισαν, στο στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επίτροπος Ενέργειας: Σύντομα η Ευρώπη δεν θα χρειάζεται πλέον το ρωσικό φυσικό αέριο
3'

Η Κάντρι Σίμσον επεσήμανε στη συνομιλία της με τον Νικ Γκόουινγκ, Ιδρυτή της οργάνωσης Thinking the Unthinkable, πως τώρα είναι η στιγμή οι χώρες της γηραιάς ηπείρου, να ξεκινήσουν τις προσπάθειες, έτσι ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν καθαρότερη ενέργεια, μέσω συγκεκριμένων συνεργειών και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει υπάρξουν γρήγορες δράσεις γιατί το έτος ορόσημο για τις εκπομπές άνθρακα, το 2030 είναι πλέον πολύ κοντά.

«Η Ουκρανική κρίση έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την ενέργεια και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να περάσουμε σε εναλλακτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και στην ακόμα περισσότερη προώθηση ενεργειών για διαφορετικές μορφές της. Τώρα είναι η στιγμή να αντικαταστήσουμε το αέριο με εναλλακτικές μορφές καυσίμων και είναι αυτή η κατεύθυνση που έχουμε, ήδη, πάρει ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή» πρόσθεσε η Κάντρι Σίμσον.

Σε αυτό το πλαίσιο, δε, η ίδια τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει μέσα στο 2022 τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία, ήδη, στο 1/3 αυτών που παρέχει η χώρα στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Σημαντικό, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας είναι να ενισχυθούν άμεσα οι δράσεις πρωτοπόρων στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και για αυτό, ήδη, υπάρχει απόφαση από την Κομισιόν να μειώνονται οι χρόνοι αδειοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν να παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις στον τομέα της ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι αν γίνει σύντομα αυτό, στην πορεία οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειάζονται πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Από την δική της πλευρά η Πατρίσια Εσπινόζα , Exec. Secretary, Secretariat, UN Framework Convention on Climate Change στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσει και καθυστερεί την παγκόσμια δράση που έχουν ξεκινήσει οι χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, στην περίοδο που είμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας Covid.

«Από την Covid περάσαμε χωρίς ανάσα στις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια σε μια περίοδο που πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε μια στιγμή που οφείλουμε να βρούμε λύσεις τώρα» επισήμανε η Πατρίσια Εσπινόζα, προσθέτοντας ότι αν ο πλανήτης συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, η θερμοκρασία θα ανέβει τρεις βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τη ίδια, η συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, παρότι άνοιξε το δρόμο των σημαντικών δράσεων για την κλιματική αλλαγή, δεν εφαρμόστηκε ισότιμα από όλες τις χώρες και εν όψει της επερχόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Αίγυπτο (Cop 27) υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από τα κράτη, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να γίνουν δραστικές κλιματικές δράσεις, ειδικά από τις χώρες του G20.

Παρότι, δε, όπως τόνισε σε σχέση με την προηγούμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (Cop 26) στη Γλασκώβη έχει γίνει αρκετή πρόοδος, οι προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση και η πανδημία είναι παρούσες, ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με σταθερές και εποικοδομητικές συνεργασίες ανάμεσα στα κράτη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή