Φαραντούρης: Η επαναποκάλυψη λιγνιτικών πεδίων ενδεχομένως καθυστερήσει τα κυβερνητικά σχέδια

Προβληματισμό για το πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη κατά 50%, την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Νικόλαος Φαραντούρης μιλώντας στο Νewsbomb.gr .
Φαραντούρης: Η επαναποκάλυψη λιγνιτικών πεδίων ενδεχομένως καθυστερήσει τα κυβερνητικά σχέδια
Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Νικόλαος Φαραντούρης.
INTIME

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη κατά 50%, ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ο κ. Φαραντούρης δήλωσε τα εξής:

«Οι προειδοποιήσεις για την ακρίβεια και την κλιμακούμενη αύξηση των τιμών ενέργειας από το καλοκαίρι θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τον κ. Πρωθυπουργό μήνες νωρίτερα, τόσο ως προς την προεργασία για την επαναποκάλυψη λιγνιτικών πεδίων που είχαν εγκαταλειφθεί επί τριετία, όσο και ως προς τη διαχείριση του ενεργειακού μας μείγματος.

Αντ' αυτών: α) η ΔΕΠΑ συνέδεσε κατά 80% απ'τον Ιανουάριο την τιμή εισαγωγής του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου με τον ολλανδικό κόμβο TTF που έχει εδώ και μήνες «απογειωθεί» σε δυσθεώρητα ύψη (ενώ συμβάλλεται με τους πελάτες της κατά 100% αποκομίζοντας κέρδη σήμερα 234 εκ.).

β) Ο κ. Πρωθυπουργός στην Βουλή δήλωνε ανακριβώς ότι το φυσικό αέριο παραμένει -μέχρι και μερικές μέρες πριν τις σημερινές δηλώσεις απ' την Κοζάνη- η φθηνότερη επιλογή.

γ) Η Ελλάδα δεν έχει εισέτι προχωρήσει σε φορολογικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, όπως άλλες χώρες της ΕΕ (φορολόγηση κερδών, παρέμβαση στη ρήτρα αναπροσαρμογής, έλεγχοι στη χονδρική).

δ) Η Κυβέρνηση επένδυσε όλες τις προσδοκίες της στις Βρυξέλλες παρά τις επανειλημμένες απ' το Φθινόπωρο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα Κράτη Μέλη να αναλάβουν δράση στο εσωτερικό.

Η καθυστέρηση δεν ήταν ποτέ σύμμαχος της αποτελεσματικότητας. Και η μετάθεση ευθυνών, ποτέ συνοδοιπόρος της ειλικρίνειας».