«ΑΛΜΑ» 8,9% ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «λυγίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Κόβουν και τα στοιχειώδη

Ακρίβεια: Κραυγή αγωνίας από τον Πρόεδρο Λαϊκών Αγορών Παντελή Μόσχο και τον Πρόεδρο Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σάββα Κεσίδη
Η ακρίβεια σαρώνει την Ελλάδα
INTIME NEWS

Τεράστια η ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται από τις αλματώδεις αυξήσεις στην ενέργεια. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν τιναχτεί στον αέρα. Τις πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν και οι κρεοπώλες, που παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τη βουτιά του τζίρου τους λόγω της ακρίβειας.

«Τα κρέατα έχουν ακριβύνει. Έχουν ήδη πιάσει ένα 20% σε σχέση με τις περσινές τιμές. Η ακρίβεια δεν μας αφήνει να αισιοδοξούμε. Η μείωση του βαλαντίου του καταναλωτή έχει αντίκτυπο στον τζίρο, ο οποίος έφτασε κάτω από το 30% με 40%. Αυτό δυστυχώς θα φανεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια που θα έπαιρνε 5 κιλά αρνί, τώρα θα αγοράσει 2,5 κιλά», ανέφερε ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) στο Newsbomb.gr, ο οποίος υποστηρίζει πως «όσο ο καταναλωτής δεν αγοράζει εμείς δεν θα μπορούμε να συντηρηθούμε».

Οι καταναλωτές δεν είναι λιγότεροι, αλλά επιφυλακτικότεροι και προσεκτικοί στις δαπάνες τους. «Δεν μειώθηκαν οι πελάτες» σχολιάζει ο κ. Κεσίδης, «για παράδειγμα αν πέρυσι είχαμε 100 πελάτες, 100 πελάτες έχουμε και φέτος. Μόνο που πέρυσι κάναμε τζίρο 1000 ευρώ και είχαμε 300 ευρώ πάγιο, ενώ φέτος κάνουμε 700 ευρώ τζιρό, όχι γιατί μειώθηκαν οι πελάτες αλλά γιατί ψωνίζουν μικρότερες ποσότητες. Ωστόσο, το πάγιο, με την ενέργεια που έχει φτάσει στα ύψη, είναι σήμερα 1000 ευρώ». Με άλλα λόγια το ακριβό κόστος διαβίωσης, συνεπάγεται και με σημαντικές αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, με συνέπεια τις αρνητικές επιπτώσεις και στους τζίρους των κρεοπωλείων.

Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωράφια ή να σπείρουν πολύ λιγότερες ποσότητες δηλώνουν πλέον πολλοί παραγωγοί στις λαϊκές αγορές. Τα κόστη στην παραγωγή όπως λένε έχουν εκτοξευθεί καθιστώντας πλέον ασύμφορη τη σπορά. Ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως είναι «δύσκολη η κατάσταση. Κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Τα ακριβά καύσιμα και η τιμή της ενέργεια που έχει εκτοξευθεί δυσκολεύουν τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν. Είναι αναποφάσιστοι στο αν θα πρέπει να σπείρουν όλα τα στρέμματα στα χωράφια τους γιατί το κοστολόγιο είναι πολύ μεγάλο και δεν ξέρουν αν θα αντέξουν οικονομικά. Θέλει πολλά χρήματα για να καλλιεργήσεις. Ο κόσμος ψωνίζει με δυσκολία. 'Εχει πέσει ο τζίρος 30%».

Και συνέχισε: «Οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να μειώσουν τα στρέμματα που σπέρνουν. Δεν γίνεται να πληρώνουμε 1500 ευρώ ρεύμα και 4000 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής. Από που θα βγούνε αυτά τα χρήματα όταν ο καταναλωτής δεν έχει να αγοράσει».

Ο κ. Μόσχος τόνισε πως έχουν ανέβει και τα λισπάσματα στο 100%, καθώς πέρυσι «ένα σακί είχε κόστος αγοράς 30% και τώρα πήγε στα 70 ευρώ. Το πετρέλαιο ακριβό, το νάυλον για τα θερμοκήπια έχει αύξηση 30%». Φανερά αγανακτισμένος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, επισημαίνει πως πρέπει να παρθούν σύντομα μέτρα. «Το κιλό η ντομάτα στη λαϊκή έχει 1,70-1,80 ευρώ το κιλό. Παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα καταστήματα, τα οποία την πουλούν και 3 ευρώ το κιλό, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό».

Σύμφωνα με την έρευνα του Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων της καθημερινότητας, αλλά και η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση, έχουν επηρεάσει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τους επαγγελματίες σε μία σειρά από κλάδους. Τόσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και οι αυξήσεις που έχουν ήδη αναγγείλει οι επαγγελματίες, καθιστούν μάλλον δυσοίωνες τις προβλέψεις σχετικά με την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος για τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο η νέα έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr εξετάζει την εικόνα που έχουν οι αναγνώστες του μέσου σχετικά με την εξέλιξη των τιμών σε αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Δείτε εδώ την έρευνα.

Στο 8,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Στο 8,9% εκτινάχθηκε το Μάρτιο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,7%. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση των τιμών από το 1995! Είναι ενδεικτικό πως σε ετήσια βάση ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε κατά 79%, το φυσικό αέριο κατά 68% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Μαρτίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021 προέκυψε αύξηση 8,9%, έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,7% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,5% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 8,9% τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  • 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες- γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
  • 0,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.
  • 0,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Έρχεται επισιτιστική κρίση - Δύσκολο να αγοράσουμε και τα βασικά»

Επιταγή ακρίβειας: Τέλος της επόμενης εβδομάδας το έκτακτο Δώρο Πάσχα μέχρι 420 εύρω

Ακρίβεια: Στα 12 - 13 ευρώ/κιλό η τιμή για το πασχαλινό αρνί