Σταϊκούρας: Σύγκλιση στην ΕΕ για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Την πεποίθηση ότι οδεύουμε σε πιο ήπιους δημοσιονομικούς κανόνες με σύγκλιση του Βορρά με το Νότο εντός τη ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε τις πρόσφατες κοινές θέσεις Ολλανδίας και Ισπανίας για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών κανόνων, τονίζοντας ότι όπως φαίνεται μετά τις διαδοχικές κρίσεις του κορονοϊού και τώρα στον χώρο της ενέργειας η Βόρεια Ευρώπη δείχνει να διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την θέση του ότι θα πρέπει σύντομα να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των αιτιών που φέρνουν τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Ως τέτοιες ανέφερε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής τους ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου που αποτελούν και τις ελληνικές θέσεις στη σχετική συζήτηση που διεξάγεται πανευρωπαϊκά.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του πληθωρισμού για φέτος διέψευσε φήμες που τον θέλουν να φτάνει το 8% και έδωσε μια τάξη μεγέθους για την αναθεώρηση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της κατάθεσης του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στο τέλος του μήνα. Όπως είπε, πρόσφατα το ΔΝΤ προέβλεψε για την Ελλάδα πληθωρισμό 4,5% για το 2022. Πάνω σε αυτό είπε ότι η νέα εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ θα είναι λίγο πιο συντηρητική από αυτή του Ταμείου.

Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα επανέλαβε ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει αλλά παραμένει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα γίνει το 2023.

Τη θέση πως οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα, όπως έχει προκύψει ύστερα από τη δημοσιονομική κρίση, την υγειονομική, την ενεργειακή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών και Ψηφιοποίησης της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η Ισπανίδα υπουργός διαχώρισε την ανάγκη της βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής στήριξης στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως στην περίπτωση της πανδημίας και τώρα της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων από τον πόλεμο, από εκείνη της μεσοπρόθεσμης προσαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων. Όπως εξήγησε, τη στιγμή αυτή λαμβάνονται πρωτοβουλίες σε επίπεδο κρατών, όπως στην Ισπανία και, σε επίπεδο Ε.Ε. Για παράδειγμα, η Ισπανία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδια για ενεργειακή αυτονομία της περιοχής. Αυτό, όμως, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πανευρωπαϊκά. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν για τους ενιαίους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί και ταυτόχρονα κατάλληλοι.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ισπανική, ανέφερε ότι όλες οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης. Όμως, απέχει η Ε.Ε. και η Ισπανία από την ύφεση ή τον στασιμοπληθωρισμό, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, ενώ ένα κρίσιμο σημείο αποτελεί η δυναμική στην αγορά εργασίας. Οι επενδύσεις, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και κυρίως η αύξηση των θέσεων εργασίας αποτελούν δείκτες αισιοδοξίας, κατέληξε η Ισπανίδα υπουργός.