Ντομπρόβσκις: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος από τον Αύγουστο

Το τέλος της  ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας από τον προσεχή Αύγουστο ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Χρήστο Σταϊκουρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χ
Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
2'

Όπως τόνισε, προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης. Αν γίνει αυτό, κάτι που είναι ορατό, η επίσημη απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ληφθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε πως θα καταβληθεί μετά το 2022.

Ο ίδιος ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την δημοσιονομική προσαρμογή των επομένων ετών.

Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023, είπε πως αυτό είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το νέο τοπίο», ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους.

Για την πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο Επίτροπος επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις δεν προβλέπουν τη διατήρησή της, αλλά αυτό θα εξετασθεί στις 16 Μαΐου.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής, παρά το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αποδείχθηκε ανθεκτική απέναντι στους ισχυρούς κλυδωνισμούς, αλλά εμφάνισε και μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δυναμική.

«Η νέα, οξεία διεθνής κρίση που πλήττει την Ευρώπη, επισκιάζει αυτά τα αποτελέσματα και υπονομεύει τις θετικές προοπτικές. Από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές, ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζει τζίρους, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται. Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση», τόνισε.

Ο υπουργός είπε πως η Ελλάδα εργάζεται, σκληρά και συστηματικά, για να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες και πως έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, με τον καλύτερο τρόπο, στις προκλήσεις της εποχής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή