Τα πάρτι στην Αράχοβα, μια ενεργειακή συμπόρευση με πολιτικές προεκτάσεις και η αγορά ζυμαρικών
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Ίσως το θέμα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο εφετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Πρώτο μέλημα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα φέρει η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεύτερο η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως για πρώτη φορά –και όχι μόνο σε ένα πάνελ- έγινε κουβέντα για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που δεν είναι άλλος από την πυρηνική ενέργεια. Μολονότι αρκετοί δεν θέλουν καν να ακούσουν το ενδεχόμενο, στους Δελφούς υπήρχαν σοβαρές φωνές που το έβαλαν στο τραπέζι, προβάλλοντάς την πυρηνική ενέργεια ως άμεση, βιώσιμη, δοκιμασμένη και εφαρμόσιμη λύση στη συγκυρία που ζούμε.
Η μάχη των ξενοδοχείων
Μένοντας στους Δελφούς, ένα ακόμα σκέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση του τουρισμού, ο οποίος –όπως τόνισε και η διοίκηση της Alpha Bank- αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφριγηλός και τη εφετινή σεζόν. Αυτό βλέπουν οι τραπεζίτες και έχουν «πατήσει γκάζι» στη χρηματοδότηση ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα. Με τη διαφορά ότι πλέον εστιάζουν μόνο σε ποιοτικά (πεντάστερα) ξενοδοχεία, καθώς θεωρούν ότι εκεί υπάρχει αντικείμενο, κυρίως από το εξωτερικό. Τόσο η Alpha Bank όσο και η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζονται να «πατήσουν γκάζι» στις χορηγήσεις, ενώ παραδοσιακά η Eurobank έχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Η διαφορά είναι ότι τώρα προτεραιότητα στις χορηγήσεις έχουν δάνεια της τάξης των 5-20 εκατ. ευρώ που αφορούν premium ξενοδοχεία τα οποία και θα χρεώνουν τα δωμάτια από 300 έως 500 ευρώ τη βραδιά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Τα πάρτι στην Αράχοβα
Και για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, συνθήκες κανονικότητας και σκηνικά προ πανδημίας θύμισαν τα πάρτι που έγιναν στην Αράχοβα Παρασκευή και Σάββατο. Μάλιστα, ο καλός καιρός έσπρωξε πολλούς από τους συμμετέχοντες και εκτός μαγαζιών και όσοι βρέθηκαν στην περιοχή είχαν την ευκαιρία να δουν κορυφαίους επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικούς να πίνουν το ποτό τους ανέμελοι στα πεζοδρόμια. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα αποκαλύψουμε, αλλά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι οι κοσμικές –αλλά και οι κουτσομπολίστικες- στήλες έχουν υλικό για εβδομάδες, κρίνοντας μόνο από τα όσα (λίγα) είδαμε…
Το κόστος των ΑΠΕ
Όσοι κατασκευάζουν ή χρηματοδοτούν φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν έλθει αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες με τεράστιες ανατιμήσεις που έχουν επηρεάσει σημαντικά τα business plans. Ένα παράδειγμα αρκεί. Προ 18 μηνών η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 1 μεγαβάτ ανερχόταν μαζί με τα κόστη διασύνδεσης στα 450.000 ευρώ. Σήμερα το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά 45% περίπου και ανέρχεται στα 650.000 ευρώ! Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά ακόμη και με τις υφιστάμενες Τιμές Αναφοράς για τα εκτός διαγωνισμών έργα (65,74 ευρώ/MWh) η προαναφερόμενη αύξηση του κόστους κατασκευής δεν αποσβένεται πλήρως στην 20ετία. Αν οι τιμές αναφορές μειωθούν – κάτι που αναμένεται στο τέλος του έτους- η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δυσχερής.
Ενεργειακή συμπόρευση
Αίσθηση προκάλεσε τo κοινό άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής των γνωστών πανεπιστημιακών καθηγητών Νικόλαου Φαραντούρη και Χάρη Δούκα. Όχι τόσο (ή μόνο) γιατί οι δημόσιες τοποθετήσεις τους και η εξειδίκευσή τους στα ενεργειακά τους καθιστούν αδιαμφισβήτητους expert των θεμάτων, αλλά κυρίως λόγω της θέσης την οποία κατέχουν: Ο καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης είναι σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και ο Χάρης Δούκας Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ. Το κοινό άρθρό τους στην Καθημερινή της Κυριακής αποτελεί ουσιαστικά την συνολική πρόταση ενεργειακής πολιτικής των δύο ακαδημαϊκών και σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια θέση των δύο πλευρών στα κορυφαία ζητήματα αιχμής σήμερα: ενεργειακό κόστος, ενεργειακή ασφάλεια, ακρίβεια, κλιματική αλλαγή και ενεργειακό μείγμα. Όπως σχολίαζε γνωστός δημοσιογράφος της «παλαιάς φρουράς» χθες, η συγκεκριμένη παρέμβαση «σηματοδοτεί την πρώτη κοινή τεχνοκρατική προσέγγιση ενός σύνθετου πολιτικού διακυβεύματος από τους δύο όμορους πολιτικά χώρους».
Αλλάζει ξανά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
Νέες αλλαγές πρέπει να αναμένονται στη νομοθεσία που διέπει τα ραδιοτηλεοπτικά. Η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ανέθεσε ούτε μία ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερεις διαφορετικές μελέτες για την κατάρτιση του νέου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για ραδιοτηλεοπτικά ζητήματα. Η μια εκ των μελετών ανατέθηκε σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό νομικής κατεύθυνσης και αφορά στην κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Η δεύτερη μελέτη ανατέθηκε σε ειδικό επιστήμονα νομικής κατεύθυνσης και αφορά στην κατάρτιση νέου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για ραδιοτηλεοπτικά ζητήματα. Η τρίτη μελέτη ανατέθηκε σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό και αφορά στην κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών . Η τέταρτη μελέτη ανατέθηκε σε ερευνητή–μηχανικό και αφορά στην κατάρτιση νέου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για ραδιοτηλεοπτικά ζητήματα. Συνολικά και για τις τέσσερεις μελέτες το Δημόσιο θα καταβάλει στους αναδόχους 103.420 ευρώ.
Η αγορά ζυμαρικών
«Κοσμογονία» πρόκειται να επέλθει στην ελληνική αγορά ζυμαρικών. Κυριολεκτικά, όσα γνωρίζουμε για τα ζυμαρικά σήμερα πρόκειται σύντομα να αλλάξουν. Και μάλιστα με την κρατική βούλα. Η Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους μετά από πρόταση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων θα εισηγηθεί μέσα στο Μάιο στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο την αναθεώρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, προκειμένου οι διατάξεις να προσαρμοστούν στις επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των ζυμαρικών, αλλά και στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Έτσι, μεταξύ άλλων θα διευρυνθεί ο ορισμός των ζυμαρικών, έτσι ώστε σε αυτά να περιλαμβάνονται και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από άλευρα άλλων δημητριακών, καθώς και από άλευρο σόγιας, θα ορισθούν ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών και θα απλοποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο, μέσω της κατάργησης απαιτήσεων που δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των εν λόγω προϊόντων.