Ενδυναμώνεται η ενεργειακή σύμπραξη Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ

Με τρία συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια ελληνικού ενδιαφέροντος συμμετέχει η Αθήνα στη σημερινή τριμερή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, η οποία πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στην ισραηλινή υπουργό Καρίν Ελχαράρ, την κύπρια ομόλογό της Νατάσα Πηλείδου και τον Κώστα Σκρέκα.
INTIME

Οι τρεις υπουργοί θα επιδιώξουν την επαναβεβαίωση της ενεργειακής συμμαχίας των χωρών τους μέσα από την περαιτέρω πολιτική στήριξη συγκεκριμένων έργων τα οποία μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση των «27» να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο κινητοποιεί τις εν λόγω χώρες, καθώς και ενεργειακές εταιρείες, προκειμένου να παρουσιάσουν βιώσιμες λύσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Ετσι, για πρώτη φορά σε τριμερή υπουργική συνάντηση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου θα συμμετέχουν και επιχειρήσεις των χωρών.

Την ελληνική αποστολή συνοδεύουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς, του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και της Energean Μαθιός Ρήγας. Από το Ισραήλ και την Κύπρο συμμετέχουν αντίστοιχες κρατικές εταιρείες.

Ψηλά στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης βρίσκεται ο αγωγός EastMed και για τον λόγο αυτόν σε αυτήν λαμβάνει μέρος και ο Κώστας Ξιφαράς. Η ΔΕΠΑ και η Edison ωριμάζουν το συγκεκριμένο project, το οποίο στοχεύει στην κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ισραηλινής ΑΟΖ στην Κύπρο και στην Ελλάδα και εν συνεχεία στην Ιταλία.

Ο EastMed μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ήρθε ξανά στο προσκήνιο και την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ. Κάντρι Σίμσον ανέφερε το έργο ανάμεσα στα υπόλοιπα διεθνή που δρομολογεί η Ελλάδα ανοίγοντας με τον τρόπο αυτόν νέες πηγές ενέργειας για τα 27 κράτη-μέλη.

Την επανεξέταση του επενδυτικού σχεδίου ως αναγκαία για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σημείωσε πρόσφατα και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Η συμμετοχή επίσης του Μαθιού Ρήγα, διευθύνοντος συμβούλου της Energean, έχει ιδιαίτερη σημασία για την τριμερή ενεργειακή συνεργασία.

Η ελληνική εταιρεία έχει μισθώσει θαλάσσιες παραχωρήσεις στην ισραηλινή ΑΟΖ και μεταξύ άλλων ετοιμάζεται για την παραγωγή φυσικού αερίου του κοιτάσματος Καρίς. Προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ μαζί με το Βόρειο Καρίς οι εκτιμώμενες ποσότητες των δύο κοιτασμάτων ανέρχονται στα 100 δισ. κυβικά μέτρα.

Επίσης, η Energean έχει σε εξέλιξη την πρώτη γεώτρησή της και σε άλλα πέντε θαλάσσια μπλοκ που κατέχει στην ισραηλινή ΑΟΖ. Οι εκτιμώμενες ποσότητες σε αυτά είναι της τάξης των 110 δισ. κυβικών μέτρων.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει πρόταση στην κυπριακή πλευρά για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ποσότητες αερίου από τα κοιτάσματά της προς την Κύπρο. Πηγές χαρακτηρίζουν τον προτεινόμενο αγωγό ως «πρόπλασμα» του EastMed, ενώ οι ποσότητες αερίου από τα θαλάσσια blocks της Energean είναι δυνατόν να αποτελέσουν μέρος των εναλλακτικών πηγών που αναζητεί η ΕΕ για την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Την ελληνική αποστολή συνοδεύει και ο Μάνος Μανουσάκης. Η εμπλοκή του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ έχει να κάνει με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας.

Ο EuroAsia Interconnector είναι ένα φιλόδοξο έργο το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο με τη λειτουργία του θα άρει από τον ενεργειακό απομονωτισμό την Κύπρο και το Ισραήλ. Το έργο τρέχει ο προαναφερόμενος φορέας, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται, λένε οι πληροφορίες, να συμμετάσχει μετοχικά στο project. Ηδη η Ευρ. Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ για το τμήμα του υποθαλάσσιου καλωδίου Κύπρου - Κρήτης και πρόσφατα στη Λευκωσία υπήρξε συνάντηση της υπουργού Ενέργειας της Κύπρου με τη συμμετοχή του EuroAsia και του ΑΔΜΗΕ για τον καλύτερο συντονισμό στην ανάπτυξη του έργου.

Η Κύπρος επιδιώκει μέσα από το πρόγραμμα γεωτρήσεων που είναι σε εξέλιξη στην ΑΟΖ να αποτελέσει πηγή εφοδιασμού με αέριο της ΕΕ. Οπως είπε σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η Νατάσα Πηλείδου η κοινοπραξία Eni - Total θα πραγματοποιήσει εντός του έτους τις δύο προγραμματισμένες γεωτρήσεις, ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι γνωστά και τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης «Γλαύκος 2» των ExxonMobil - Qatar Petroleum.