Το ελληνικό tax ruling, η Signal Ocean και το κτίριο Κεράνη
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Tax ruling από την ΑΑΔΕ
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τη δημοσίευση της διαρροής των «Lux Leaks» το 2014, που αποκάλυψε ευρέως διαδεδομένες πρακτικές φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο. Η φοροαποφυγή αυτή γινόταν μέσω του «Tax ruling», δηλαδή φορολογικών πλεονεκτημάτων που η κυβέρνηση του Δουκάτου παραχωρούσε επιλεκτικά σε πολυεθνικές εταιρείες. Η χώρα καταδικάστηκε για την πρακτική αυτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απολογήθηκε ως πρόεδρος της Κομισιόν για τα όσα έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Γιατί κάνουμε αυτή την αναδρομή; Διότι χθες από τη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής απεκάλυψε πως και η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα καθεστώς «Tax ruling». «Δουλεύουμε μαζί πάνω σε ένα πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη χορήγηση ruling για ξένες επενδύσεις, που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να τους παρέχουμε φορολογική σταθερότητα και ασφάλεια, σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς, που θα διέπει - σύμφωνα με τον νόμο - την επένδυσή τους, ώστε να το γνωρίζουν πριν προχωρήσουν στην επένδυση», ανέφερε. Δεν θέλουμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, αλλά υπενθυμίζουμε πως η Κομισιόν είναι πλέον εξαιρετικά επιφυλακτική στα ad hoc φορολογικά σχήματα.
Η Signal Ocean
Και με αυτή την αφορμή να έρθουμε στην εταιρεία Signal Ocean του Γιάννη Μαρτίνου, η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην παραγωγή software για τη ναυτιλία και τις διεθνείς ναυλαγορές. H πλατφόρμα της Signal Ocean επεξεργάζεται και συνδυάζει σε συνεχή βάση ιδιωτικά και δημόσια δεδομένα, όπως λίστες διαθέσιμων πλοίων, λίστες φορτίων, θέσεις πλοίων, ταρίφες και κοστολόγια ελλιμενισμού, αναμονές αγκυροβολίων και τρέχουσες τιμές ναύλων. Ο κύκλος εργασιών της Signal Ocean για το 2019 διαμορφώθηκε σε 5,45 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά από φόρους της ανήλθαν σε κέρδη 348.794 ευρώ. Γιατί αναφερόμαστε στο 2019; Διότι λόγω των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία σε εκείνη τη χρήση θα λάβει πίσω φορολογικές εκπτώσεις ύψους 3,6 εκατ. ευρώ. Αυτό στη βάση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως στην Ελλάδα ήδη εφαρμόζεται ένα «tax ruling» για τις επιχειρήσεις υψηλής καινοτομίας.
Χωρίς εκπλήξεις
Αύριο θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2021 και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις. Να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα του 2021 επιβαρύνθηκαν με πρόβλεψη ύψους 26,2 εκατ. ευρώ, λόγω της επιδίκασης σε βάρος της αλλοδαπής κοινοπραξίας ALYSJ JV-GOLD LINE UNDERGROUND-DOHA, στην οποία μετείχε η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ με 32%, ποσού 98,5 εκατ. δολαρίων περίπου, στο πλαίσιο σύμβασης υπεργολαβίας για την εκτέλεση του έργου της χρυσής γραμμής (Gold Line) για το μετρό της Ντόχα στο κράτος του Κατάρ. Ωστόσο, παρά αυτά τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν από Διοίκηση Καλλιτσάντση, η νέα διοίκηση μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Το κτίριο Κεράνη
Ο ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός που έτρεχε από το 2018 και αφορούσε στη συντήρηση του κτιρίου Κεράνη επί της οδού Θηβών 196-198 ματαιώθηκε . Ο λόγος δεν έχει να κάνει με τις προσφυγές που είχαν καταθέσει οι συμμετέχουσες στο διαγωνισμό εταιρείες, αλλά με το ότι το κτίριο παραδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο και πλέον αναλαμβάνει τη συντήρησή του. Να αναφέρουμε πως μετά την παράδοση του κτιρίου, άλλαξαν ουσιωδώς και οι οικονομικές και οι τεχνικές παράμετροι. Με αυτήν την εξέλιξη πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι προδικαστικές προσφυγές των ενδιαφερομένων εταιρειών που είχαν καθυστερήσει αισθητά τη διαγωνιστική διαδικασία.