Ενισχύεται πρόσθετα η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ

Την περαιτέρω ενδυνάμωση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών προανήγγειλε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 23ο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αυξάνει την απόδοσή της και την ποιότητα των αποφάσεών της
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αυξάνει την απόδοσή της και την ποιότητα των αποφάσεών της
INTIME
2'

Όπως τόνισε, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αυξάνει την απόδοσή της και την ποιότητα των αποφάσεών της, δημοσιοποιώντας παράλληλα τις αποφάσεις, ώστε να είναι γνωστό σε όλους το πώς χειρίζεται τις υποθέσεις.

Αυτό που έχει καταδεχθεί από τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών διαπιστώνεται σε αρκετές περιπτώσεις προχειρότητα στους φορολογικούς ελέγχους, που οδηγεί σε ταλαιπωρία τους φορολογουμένους.

Η προχειρότητα μπορεί να είναι από την πίεση να επιτευχθούν οι στόχοι για έσοδα που έχουν τεθεί από τη φορολογική διοίκηση, αλλά και από την ελλιπή εκπαίδευση –όπως φαίνεται– των ελεγκτών, που δυστυχώς κοστίζουν χρόνο και χρήμα τόσο για το ελληνικό Δημόσιο όσο και για τους φορολογουμένους.

Πολλές υποθέσεις που φθάνουν στη ΔΕΔ τις κερδίζουν οι φορολογούμενοι λόγω τυπικής πλημμέλειας των ελεγκτών, που όχι μόνο πλήττει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά, όπως προαναφέρθηκε, χάνονται και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά οι φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται και πληρώνουν δικηγόρους για να συντάξουν την προσφυγή, περνώντας τον Γολγοθά των ελεγκτικών αρχών.

Η πίεση του χρόνου και ειδικά υποθέσεων που φθάνουν στα όρια της παραγραφής οδηγούν τις ελεγκτικές αρχές σε εύκολες λύσεις. Και συγκεκριμένα, όταν δεν μπορούν να αποδείξουν την προέλευση χρημάτων στοιχειοθετούν σε πολλές περιπτώσεις υποθέσεις με την ένδειξη «προσαύξηση περιουσίας».

Σε μια τέτοια περίπτωση, μετά την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κρίθηκε ότι ο καταλογισμός μόνο στον έναν συνδικαιούχο δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από την ελεγκτική αρχή και γι’ αυτόν τον λόγο οι πιστώσεις πρέπει να επιμεριστούν στους δύο συνδικαιούχους, κατά τεκμήριο. Με βάση τα παραπάνω, η ελεγκτική αρχή καταλόγισε σε βάρος του έτερου συνδικαιούχου, το 2021, φόρο εισοδήματος για τις χρήσεις 2013 και 2014 για το ήμισυ του ποσού.

Ωστόσο, η ΔΕΔ ακύρωσε τον εν λόγω καταλογισμό. Δηλαδή, αφού ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν κατάφερε να «πιάσει» τον πρώτο ελεγχόμενο, πήγε στον συνδικαιούχο. Αυτό όμως έγινε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει παραγραφεί.

Εάν από την αρχή καταλογίζονταν τα ποσά και στους δύο συνδικαιούχους του λογαριασμού, το Δημόσιο θα έβαζε χρήματα στο ταμείο του και η υπόθεση προφανώς δεν θα είχε παραγραφεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή