Η ΑΚΤΩΡ, το αίτημα της FinCEN για την Akazoo και οι αποφάσεις της Percassi Management για τα ΝΙΚΕ
Το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ
Κλεισμένες συμφωνίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ έχει στο συρτάρι της η διοίκηση της ΑΚΤΩΡ , που εφόσον προστεθούν στο υπάρχον ανεκτέλεστο των 2,5 δισ. ευρώ φέρνουν το συνολικό ποσό στο διόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 3,5 δισ. ευρώ. Και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται καθόλου τα νέα έργα που θα βγουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνο, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Στόχος της ΑΚΤΩΡ είναι να «χτυπήσει» τουλάχιστον 3 επιπλέον δισεκατομμύρια από αυτά, φέρνοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε πραγματικά δυσθεώρητα ύψη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η διοίκηση της εταιρείας έκανε χθες λόγο για «επιστροφή στην Ελλάδα» στον κατασκευαστικό κλάδο. Σε συνδυασμό δε με τον εξορθολογισμό του κόστους, μιλάμε για πραγματικό γύρισμα για μια δραστηριότητα που για πολλά χρόνια «μάτωνε» την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Μεγάλες καθυστερήσεις
Την ίδια στιγμή πάντως, και ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ «τρέχει», σε άλλα μέτωπα οι εξελίξεις κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Ο λόγος για την περίφημη υπόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το πόρισμα που αφορά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναφορικά με τις αγορές μετοχών και το ενδεχόμενο υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Όπως έλεγαν στη στήλη γνώστες της υπόθεσης, οι καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται, ειδικά σε μια στιγμή που οι επιχειρηματικές εξελίξεις τρέχουν και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι «σκιές».
Το αίτημα της FinCEN
H FinCEN, η αμερικανική αρχή για το ξέπλυμα χρήματος έστειλε αιτήματα στις μονάδες διερεύνησης χρηματοοικονομικών πληροφοριών των ομότιμων αρχών σε Ελλάδα, Κύπρο και Βρετανία ζητώντας να της στείλουν πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων προσώπων στο σκάνδαλο της Akazoo, της ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας που εισήχθη στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο του 2019 με «μαγειρεμένους» ισολογισμούς εξαπατώντας τους επενδυτές. Μπορεί η Διοίκηση της Akazoo να ήλθε σε ένα πρώτο συμβιβασμό με μέρος των επενδυτών που εξαπάτησε στις ΗΠΑ, ωστόσο οι Αμερικανικές Ομοσπονδιακές Αρχές αναζητούν το εγκληματικό προϊόν που παρήχθη από την απάτη αυτή. Αν και τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών ερευνών, αλλά και των αγωγών για το σκάνδαλο της Akazoo, φέρονται να είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός, ο Παναγιώτης - Πάρις Τριανταφυλλίδης πρώην CFO της Akazoo και ο διάδοχος του Pierre Schreuder, ωστόσο το αίτημα διερεύνησης της FinCEN φέρεται να εκτείνεται και σε όσους Έλληνες επενδυτές αποκόμισαν κέρδη από την απάτη. Η ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, η οποία έχει καλό track record στις διεθνείς συνεργασίες, αναμένεται να διενεργήσει έρευνα εις βάθος και όχι μια επιδερμική ανάλυση. Ειδικά, από τη στιγμή που κάποιοι εκ των προαναφερόμενων είχαν εμπλοκή και σε άλλα χρηματιστηριακά σκάνδαλα στο πρόσφατο παρελθόν.
Το σκάνδαλο της Petrobras
Προ μηνών σας ενημερώναμε πως οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σε στενή παρακολούθηση εταιρείες που φέρονται να είχαν ανάμιξη στο σκάνδαλο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας, της Petrobras, μεταξύ των οποίων και ελληνικές. Αυτό διότι σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε στις εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Petrobras, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, ο πρώην Έλληνας πρόξενος επί τιμή στο Ρίο ντε Τζανέιρο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, φέρεται να δωροδοκούσε ηγετικά στελέχη της Petrobras, προκειμένου να λαμβάνει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία. Τις πληροφορίες αυτές ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες προσάρμοζαν ανάλογα τις προσφορές τους προς την Petrobas και κέρδιζαν συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εκκίνησαν έρευνα σχετικά με το κατά πόσον τα γεγονότα που σχετίζονται με τη υπόθεση, συνιστούν μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς των ΗΠΑ (FCPA). Στη βάση της συνδρομής που ζήτησαν οι ΗΠΑ ενεργοποιήθηκαν και οι ελληνικές αρχές. Μαθαίνουμε πως ήδη έχουν υπάρξει στοιχεία που σχετίζονται κυρίως με ροές από εταιρείες εκτός Ελλάδος. Εφόσον πληροφορηθούμε περισσότερα θα σας ενημερώσουμε..
Υπό ανακαίνιση
Δύο εμβληματικά καταστήματα της NIKE στην Ελλάδα, του Mall Athens και της Γλυφάδας είναι τις δυο τελευταίες εβδομάδες κλειστά. Αναζητήσαμε να μάθουμε τί συμβαίνει και από το Mall λάβαμε την απάντηση πως «το κατάστημα ανακαινίζεται». Η απάντηση μας έκανε εντύπωση. Ο Αντόνιο Περκάσι, ο Ιταλός επιχειρηματίας, που έχει αναλάβει το franchise των καταστημάτων της ΝΙΚΕ στη χώρα μας θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος. Δεν καταλαβαίνουμε πως εν μέσω εορταστικής περιόδου η Διοικητική ομάδα της Percassi Management αποφάσισε να ανακαινίσει δύο τόσο σημαντικά καταστήματα. Για να το θέσουμε πιο παραστατικά, τα κλειστά μαγαζιά απογοήτευσαν πολλούς νονούς/νονές και ακόμη περισσότερους αναδεξιμιούς, αναδεξιμιές. Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε την επαναλειτουργία τους και ελπίζουμε αυτό να συμβεί σύντομα.