Οι αρχαιρεσίες στα Επιμελητήρια και η Ουκρανία, η μάχη για την Αττική Οδό και η Εθνική Ασφαλιστική

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Επιμελητήρια και Ουκρανία

Ακόμη και τις εκλογές στα ελληνικά επιμελητήρια επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως το ακούτε. Το αναφέρει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με την οποία μετατίθεται χρονικά η διαδικασία εκλογής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιμελητηρίων για το διάστημα μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου 2023 και της 15ης Δεκεμβρίου 2023. Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, με τη ρύθμιση αυτή «επιδιώκεται η χρονική μετάθεση της διαδικασίας εκλογής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιμελητηρίων του ν. 4497/2017, σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης.11.2023 και της 15.12.2023, προκειμένου να αποφευχθεί η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αυξημένου πληθωρισμού που προκλήθηκε από τον συνδυασμό των διεθνών κρίσεων της πανδημίας και της γεωπολιτικής κρίσης εξαιτίας της εισβολής των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ανάγκη για ταχεία μεταβολή του μοντέλου παραγωγής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις οικείες εκλογικές διαδικασίες, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση του αυξημένου διεθνούς πληθωρισμού επηρεάζει πολύ περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική εκπροσώπησή τους στα συλλογικά όργανα των επιμελητηρίων του ν. 4497/2017». Παράδοξο, αλλά ελληνικό.

Η μάχη για την Αττική Οδό

Πάσχα πάνω από τις προσφορές θα κάνουν οι διεκδικητές της Αττικής Οδού, καθώς πρόκειται για τη «μητέρα όλων των μαχών» για τον κατασκευαστικό κλάδο. Τόσο το ύψος της σύμβασης, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των παραχωρήσεων, όσο και τα σίγουρα έσοδα αποτελούν τεράστιο δέλεαρ για όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό που είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη είναι πως οι συμμαχίες (εγχώριες και διεθνείς) έχουν κλείσει, ενώ οι σύμβουλοι… γράφουν πυρετωδώς. Το κριτήριο που θα κάνει τη διαφορά είναι πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στα προσδοκόμενα έσοδα και αντίστοιχα πόσο χαμηλό θα είναι το κόστος του χρήματος. Έτσι, αφενός αναμένεται να δούμε υψηλότατο τίμημα -όπως εξάλλου προσδοκά και η κυβέρνηση- αλλά και αφόρητες πιέσεις προς τις τράπεζες για επιτόκιο που κατά πάσα πιθανότητα θα πέσει κάτω από το 2%. Όσο για το χρονοδιάγραμμα, εφόσον όλα πάνε καλά με την υποβολή των προσφορών το Μάιο, εκτίμηση είναι πως στις αρχές του 2023 θα μπορούν να βάλουν μπροστά οι μπουλντόζες.

Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μένοντας στον κατασκευαστικό κλάδο, εντυπωσιακή είναι η αλλαγή της εικόνας που υπάρχει στην αγορά για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Προφανώς ρόλο έπαιξαν και τα αποτελέσματα, καθώς τα νούμερα του 2021 έδειξαν πως η Διοίκηση της εταιρείας έχει «γυρίσει το καράβι». Αλλά τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι και τα στελέχη και ως προς αυτό η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμη και των πιο «σκληρών» συνομιλητών της. Προφανώς οι τελευταίοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα, όμως ξεκαθαρίζουν ότι η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Νέα σελίδα στην Εθνική Ασφαλιστική

Το πρώτο δείγμα γραφής της νέας εποχής για την Εθνική Ασφαλιστική έδειξαν οι καινούργιοι μέτοχοι μέσω του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που πρόσφατα συγκροτήθηκε σε σώμα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως η νέα διοίκηση αποτελεί ένα κράμα παλαιών και καλών στελεχών που ξέρουν την εταιρεία σε συνδυασμό με επιλογές του νέου μετόχου που φέρνουν «νέο αέρα». Γίνεται λοιπόν σαφές πως η CVC αναγνωρίζει τη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από τη διοίκηση Κωνσταντά (ο οποίος και παραμένει στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου) και η οποία αποτυπώθηκε στα ετήσια αποτελέσματα. Αυτό που αναμένει η αγορά είναι να δει τί καινούργιο θα κομίσει το CVC, μια και ο πήχης για τον κλάδο έχει ανέβει πολύ.

Ο χρυσός της Ελλάδας

Κατά 10% έχει αυξηθεί το τελευταία οκτάμηνο η αξία του χρυσού της Ελλάδος. Στις αρχές του φθινοπώρου ανερχόταν στα 7,1 δισ. ευρώ, ωστόσο πλέον διαμορφώνεται στα 7,8 δισ. ευρώ. Και φαίνεται πως θα αυξηθεί περαιτέρω. Όσο καλπάζει ο πληθωρισμός τόσο οι τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίζονται και τόσο θα αυγατίζουν τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία ο ελληνικός χρυσός περιλαμβάνει τα διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών και χρυσές λίρες Αγγλίας, απαιτήσεις σε χρυσό έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ και χρυσό μη διεθνών προδιαγραφών και χρυσά νομίσματα.