«Φωτιά» στην αγορά του Πάσχα βάζει η ακρίβεια - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στο γιορτινό τραπέζι
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των προϊόντων για το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο φέτος θα είναι πιο απλησίαστο από ποτέ. Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά αλλά και στο κρέας έχουν πάρει ανοδική πορεία οδηγώντας τους καταναλωτές σε απόγνωση λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.
Στην πλειονότητα τους τα νοικοκυριά ψωνίζουν φέτος τα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, το τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 35%. Η τιμή στο αρνί έχει φτάσει στα 13 ευρώ το κιλό, οπότε για να βάλει σούβλα μια οικογένεια θα χρειαστεί να δώσει τουλάχιστον 130 ευρώ (σ.σ.: για ένα αρνί 10 κιλών). Στο μεταξύ, στην αγορά κυκλοφορούν στην πλειοψηφία τους ελληνικά αμνοερίφια για το φετινό Πάσχα ενώ παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που τα περασμένα χρόνια καταλάμβαναν ένα μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Το πασχαλινό τραπέζι κοστίζει περίπου 300 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα του Ιντιτούτου Καταναλωτών. Αναλυτικά οι τιμές:
- Αρνί (13 € /κιλό) = 130 € (10 κιλά)
- Κοκορέτσι (1,2 κιλά): 19,5 €
- Μαρούλι (2 τμχ): 1,20 €
- Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1 €
- Άνηθος: 0,60 €
- Ντομάτες (1 κιλό) = 2 €
- Αγγούρια (2 τμχ) = 1,30 €
- Τζατζίκι (1 κιλό) = 3,45 €
- Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 10 €
- Τυρί φέτα (500 γρ.): 5 €
- Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.): 7 €
- Ψωμί (1 κιλό): 2,20 €
- 20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20 €
- Κάρβουνα (20 κιλά): 22 €
- Κουλούρια (1 κιλό): 10,90 €
- Τσουρέκι (1 κιλό): 15 €
- Κρασί (1,5 λίτρο): 4,5 €
- 10 Μπύρες: 16 €
- 6 Αναψυκτικά: 3,80 €
- Φρούτα: 3 €
- Γλυκά: 10 €
- Διάφορα απρόβλεπτα (λάδι, ρεύμα): 15 €
ΣΥΝΟΛΟ 296,65 €
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στο γιορτινό τραπέζι
Συμβουλές στους καταναλωτές για τη σωστή επιλογή και τον ορθό χειρισμό παραδοσιακών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι, όπως: κρέας, τυριά, αυγά αλλά και τη σοκολάτα με τη μορφή των γνωστών σε όλους σοκολατένιων αυγών, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα μόνο από επίσημα και κατά συνέπεια, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Επίσης, αναγκαίο είναι να δίνουν προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουν για την αγορά τροφίμων.
Κρέας
Ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές λέγοντας: «όταν αγοράζουν κρέας, πρώτα να διαπιστώνουν με τις αισθήσεις τους ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν «κρατώντας» την ψύξη. Επίσης, να προμηθεύονται πρώτα τα λιγότερο ευάλωτα σε αλλοίωση (π.χ. ξηρά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά) και στο τέλος τα πιο ευάλωτα σε αλλοίωση (δηλαδή τα πιο «ευαλλοίωτα» όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια). Τα τρόφιμα να τοποθετούνται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Το οικιακό ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C».
Όσον αφορά τα αμνοερίφια, κάθε σφάγιο να διαθέτει οπωσδήποτε σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την υποχρεωτική σφραγίδα σε κάθε ημιμόριο σφαγίου ισχύει ότι:
- Στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), δηλ. «τυρκουάζ» και ωοειδούς σχήματος (με σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου που έχουν σφαγεί και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς την Ελλάδα, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα χρώματος επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στην Ελλάδα, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού με τα χαρακτηριστικά στοιχεία της χώρας προέλευσης.
- Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν σπλάχνα πρέπει να παρατηρούν να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστες, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
- Όταν επιλέγουν κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουν την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
Αυγά
Σχετικά με την αγορά αυγών ο ΕΦΕΤ λέει: «Οι καταναλωτές όταν αγοράζουν αυγά, υποχρεωτικά εξετάζουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Για την καλή συντήρηση διατηρούνται τα αυγά σε δροσερό χώρο ενώ για τη βαφή των αυγών, ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών και βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.
Συγκεκριμένα για τα σοκολατένια αυγά οι καταναλωτές πρέπει να επιλέγουν σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, να μην δίνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Απαραίτητο είναι να γίνεται έλεγχος για την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης».
Διαβάστε επίσης:
Τσεμπερλίδης στο Newsbomb.gr: «Πάρτι αισχροκέρδειας» - Τι είπε για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά